Levyarvostelu: Eveliina Marjukka – Kuule

Levyarvostelu: Eveliina Marjukka – Kuule

Eveliina Marjukka laulaa syyskuussa ilmestyneellä debyyttialbumillaan Kuule puolisonsa Aku Lundströmin säveltämiä, sanoittamia ja sovittamia kappaleita. Harvinaisen omintakeisella tyylillä koostettu albumi maistuu aidolta ja on lopulta varsin moniulotteinen kurkistus Lundströmin elämään. Herkullisesti haastavat laulut vievät kuulijan sisälle tarinaan, jonka päämäärä on kaiken koetun jälkeen sittenkin positiivinen. Jumalan armo, huolenpito ja rakkaus nousee sanoitusten keskeltä ihmeellisellä tavalla esille.

Eveliina Marjukan (Lundströmin) persoonallinen tulkinta tuo väistämättä mieleen toisen vahvoista elämänkokemuksista laulavan laulajattaren. Jipun tavoin myös Lundströmien levyllä särkyneen ihmisen kaiken murheen ja tuskan kokemusten jälkeen Jeesuksessa saama lohdutus on keskiössä. Levyn kantava sanoma onkin itsessään nöyrtyneen, särkyneen ihmisen rukous Kaikkivaltiaan puoleen. Ihmiselämän rankatkin kokemukset muovautuvat luomisprosessissa kokemusten, kivun ja haavojen kautta viimein lohduttaviksi lauseiksi. Kaikesta kivusta huolimatta luottamus Jumalan armoon on väkevästi esillä. Ymmärrys Jumalasta ja hänen olemuksestaan on kaiken jälkeen selvästi syventynyt.

Levyn keskivaiheilta löytyvät albumin selkeimmät ja helpoiten sisäistettävät kappaleet. Ei ole kuin yksi toteaa hyvä ja ytimekäs Voisinko. Totuuden Henki taas kertoo lohdutuksesta ja elämän valtaavasta täyteydestä. Täyteydestä, minkä vain Jeesus voi meille antaa.

Mieleenpainuvin kappale

Kasvojesi eteen kuvaa kertosäkeessään hyvin tyhjentävällä tavalla Jumalan eheyttävän voiman vaikutusta tämänkin levyn taustalla. Jumalan tarkoituksen löytäminen omaan elämään vapauttaa ihmisen siitä raskaasta suorittamisen ja muiden ihmisten hyväksynnän hakemisen taakasta, joka niin monen elämän ajaa lopulta umpikujaan.

Nyt uskallan taas laulaa, löysin luovuuden uudestaan. Nyt ymmärrän Jumalaa. Hän antaa kaiken rakkaudessaan.

Yhteenveto

Lundströmien debyyttialbumi on kiehtova kokonaisuus, joka tulee askel askeleelta aina hieman lähemmäs. Melko rikkonaisena ja suorastaan päällekäyvänäkin ensin ilmenevä levy ei tavoita tai päästä kuulijaa helpolla ja lauluihin sisälle pääseminen vaatiikin vahvaa keskittymistä. Lopulta on kuitenkin ilahduttavaa huomata, miten tuskasta, tyhjyydestä ja ahdistuksesta kumpuava huuto on saanut Jumalassa lohduttavan vastauksen niin monella eri tavalla. Vaikka aiheet raskaita ovatkin, on läsnä silti yliluonnollinen ilo ja rauha. Erityisen maininnan arvoista on myös se, miten hyvin laulajana toimiva Eveliina tuntuu pääsevän puolisonsa tekemiin lauluihin sisälle aivan kuin omiin kokemuksiinsa. Tämän yhteistyön lopputulos on saumaton.

Tämä pysäytti

Hengellinen musiikki on aidosti parhaimmillaan silloin, kun ihminen on kokenut Jumalan läsnäolon antaman rauhan ja vapauden sisimmässään. Kun sen omistaa, täyttää se sielun ja mielen. Kertomukset totuuden löytämisestä rohkaisevat ja antavat voimaa. Sitä voimaa, jonka varaan elämää kannattaa rakentaa.

EVELIINA MARJUKKA – KUULE

Julkaisutiedot: Eveliina Marjukka, Kuule (AL-Sound, 2017)

plus_half_48

About The Author