kls. – Me vastaan maailma – levyarvostelu

kls. – Me vastaan maailma – levyarvostelu

Suomalaisen gospelrockin superlähettiläs kls. paranee vuosien vieriessä. Jo vuodesta 2004 lähtien toiminut yhtye on neljäntoista toimintavuotensa aikana käynyt läpi valtavan, mutta asiaan kuuluvan muutoksen epävarmasta, nuoruuden energiaa ylitsevuotaen tihkuvasta rock-yhtyeestä sivistyneesti ikääntyvien miesten elämänkokemusten kypsyttäneiden ajatusten tulkitsijaksi. Vakaasti omalla musiikillisella perustuksellaan seisova yhtye osoittaa viimeisimmän albuminsa myötä olevansa useammin kuin hetkittäin jopa kaikkien yhtyeen tuotantoa rakastavien gospelmusiikin ystävien ylisanojen arvoinen.

Melodinen gospelrock on yhtyeen tyylilaji. Ja tälle musiikkityylille uskollisesti yhtye myös tällä levyllään etenee. Pääasiassa raskaamman ytimen ja Perttu Läykin persoonallisen lauluäänen ympärille rakennettuihin kappaleisiin on tällä albumilla liitetty rohkeasti myös elektronisen musiikin vivahteita unohtamatta kuitenkaan kokonaisuudesta yhtyeelle tyypillisiä melodisia ja rauhallisempia osuuksia.

Yhtyeen musiikin säihkyviin aarteisiin kuuluvat ehdottomasti myös sanoitukset, jotka maalailevat sopivan laveasti, mutta ovat oikeissa asioissa riittävän suoraviivaisia. Kuten rock-yhtyeen kuuluukin, ottaa kls. sanoituksissaan vahvasti kantaa. kls. osaa lähestyä vaikeitakin asioita, kuten vihaa ja katkeruutta, tavalla, joka ei syyttele vaan haastaa heräämään. Heräämisen teema on muutenkin esillä vahvasti. Erityisesti mieleen jäävät erinomaiset kappaleet Me vastaan maailma ja Kuningas palaa, jotka nostattavat ajatuksia siihen olemmeko me ja ajatuksemme sekä tavoitteemme tässä maailmassa vai tästä maailmasta. Teet minusta totta taas on kiinnostava tarina vierellä kulkemisesta. Erinomainen valopilkku on levyn keskelle sijoitettu, ja oivallisesti kokonaisuuteen istuva yhteiskappale Mikavelin kanssa. LupausNet valitsi Alpha Omegan vuoden mieleenpainuvimmaksi kappaleeksi jo vuonna 2015.

Mieleenpainuvin kappale

Niin usein me ihmiset taistelemme negatiivisia tunteitamme vastaan. Viha ja katkeruus saavuttavat sydämemme ja mielemme joskus huomaamatta ja aivan liian helposti juurtuen niin syvälle olemuksemme sisälle, että niistä vapautuminen on vaikeaa. Onneksi voimme kuitenkin luottaa siihen, että Jeesus on meidän kanssamme vaikka tunteemme yrittäisivät sammuttaa ilomme ja toivomme. Hän on Vapahtaja. Ette vihaani saa muistuttaa meitä siitä, miten salakavala vihan ja katkeruuden vankila lopulta on.

Yhteenveto

kls. profiloituu levyllä heikkojen, itkevien ja rikkinäisten lohduttajaksi. Sanoituksissa rohkaistaan ja kuljetaan rinnalla. Myös oikean uskon olemusta pohditaan ja puolustetaan. Kertosäkeet ovat erinomaisesti tarttuvia ja koko tuotanto on laadukasta. Eihän tästä oikeasti gospelrock parane.

Tämä pysäytti

kls.-yhtyeen Me vastaan maailma on LupausNetin yhdeksäs täysosuma-arvion saanut albumi. Aiemmat viiteen plussaan päässeet albumit ovat aikajärjestyksessä

Kaskinen-Simojoki – Onnen vuori–Lauluja kutsumuksesta
Petri Ritari – Elon meri
Ida Bois – Tarinoita meistä kaikista
Maria Lappi – Välähdyksiä
Herz – Kuriton kakara
Maksetut Viulut – Maksetut Viulut
Miriam – Vertaistukiryhmä
Gospel Covertajat – Virsikirjan lisälehdillä

KLS. – ME VASTAAN MAAILMA

Julkaisutiedot: kls., Me vastaan maailma (Skies Ablaze Oy, 2017)

About The Author