Levyarvostelu: Tommi Kalenius – Liikuta mua

Tarinankertojana uusimmalla albumillaan Liikuta mua kunnostautuva Tommi Kalenius on pitäytynyt kolmannella soololevyllään turhien hienouksien ja tarttuvien pop-kertosäkeiden luomisesta. Kalenius keskittyy vahvasti laulaja-lauluntekijän kannalta olennaisimpaan osa-alueeseen eli tarinan kertomiseen. Kalenius suosii useissa kohdissa mielenkiintoista tarinoinnin asettelua ikään kuin Samuli Putron tapaan. Tahdille ja nuotille kohdistuu siis periaatteessa liikaa sanoja ja tavuja, mikä antaa mahdollisuuden rikkaaseen ja monipuoliseen ilmaisuun, mutta vaatii kuuntelijalta herkkää korvaa.

Liikuta mua -albumissa on yleisvaikutelman ansiosta ainesta vuoden tasapainoisimpien ja tekijänsä näköisten levyjen joukkoon, mutta sanoitusten osalta levyn lauluissa liikutaan valitettavasti lähes täysin vain siinä perinteisessä minä-sinä -sanailussa.

Mieleenpainuvin kappale

Kun muut laulut läpikäyvät ihmisten välistä rakkautta, ottaa Kalenius viimeisen lauluvalinnan osalta ison kynän käteensä ja asettaa pisteen tai jopa huutomerkin kokonaisuudelle. Sanomaltaan vahva ja tunnustuksellinen, vielä kaikille tuttu, Kaleniuksen Kirkon Ulkomaanavun Suvivirsi-kampanjaan toteuttama Suvivirsi antaa levylle tai ainakin Kaleniuksen arvomaailmalle mainion viitekehyksen.

Yhteenveto

Tommi Kaleniuksen Liikuta mua on puhdas, selkeä, minimalistinen ja positiivisella tavalla yksinkertainen. Kokonaisuutena kerrassaan hienoa ja laadukasta työtä. Levyn sanoma jää valitettavan vaisuksi. Mutta. Suvivirsi. Se oli pysäyttävä lopetus.

25.9.2015 / Lassi

Julkaisutiedot: Tommi Kalenius, Liikuta mua (Kaiku Recordings, 2015)

About The Author