Levyarvostelu: Tiina Ask & The Great Old Band – Vaeltajan tie

Vaeltajan tieTiinaAsk-GreatOldBand_VaeltajanTie on viime vuonna perustetun, pitkän linjan muusikoista koostuvan yhtyeen The Great Old Bandin ensimmäinen julkaisu. Levyn laulut ammentavat inspiraatiota perinteisen amerikkalaisen gospel-musiikin sävelistä ja rytmeistä. Laulaja Tiina Askin uudelleensanoittamien perinteikkäiden gospel-kappaleiden väleihin sovitellut omat laulut sopivat paikoillensa mainiosti ja lopputulos on kokonaisuutena erinomainen.

The Great Old Bandin musiikissa 50-luvun gospel- ja jazz-vaikutteet ovat vahvasti muovaamassa äänimaailmaa ja sovituksia. Alkuperäisen gospel-musiikin maun ja tuoksun voi selvästi aistia rivien välistä. Useaan otteeseen sovituksissa mennään heittämällä tuotakin aikakautta vanhemman musiikin tunnelmiin.

Niin omien kuin lainattujen kappaleiden tekstit pyrkivät kuvaamaan kristityn elämää ja vaellusta. Yhdistävä tekijä on lohdullinen: Usko Jeesukseen kantaa ja armo riittää, vaikka maallisella taipaleella vaikeuksia ja vastoinkäymisiä olisikin.

Vaeltajan tie -albumin kymmenestä kappaleesta viisi on sanoitusten ja sävellysten osalta Tiina Askin käsialaa. Yhtyeen omien kappaleiden lisäksi levyltä löytyy myös tuttuja country-gospelin klassikoita, joihin Ask on tehnyt uudet, suomenkieliset sanoitukset. Levyltä löytyvät mm. Albert E. Brumleyn säveltämä, maailman levytetyimmäksi gospel-kappaleeksikin kutsuttu Taivaaseen (I’ll fly away), jonka sanoittamisessa Ask on onnistunut selkeine sanoineen erinomaisesti. Yhteiskristillisyyteen henkeä puhaltava Ei oo muuta kuin Jeesus (Denomination Blues) taas kannustaa kristittyjä seisomaan erimielisyyksistä huolimatta sen ainoan oikeasti tärkeän ja merkitsevän asian takana.

Mieleenpainuvin kappale

Taivaaseen. Lyhyesti ja ytimekkäästi tiivistettynä on uskovan ihmisen määränpää juuri siellä. Yksinkertaisesti kolmen soinnun avulla kulkeva kappale on tyyppiesimerkki siitä, miten yksinkertainen runko saa oikein toteutettuna mahtavan kuorrutuksen. Askin sanat ja kerrassaan mahtavasti kappaleen loppua kohden kasvava sovitus asteittain voimistuvine taustakuoroineen tuovat mieleen kuin enkelikuoron laulun konsanaan. Täydellä intensiteetillä ja voimalla pauhaava yhteislaulu vie taivaskaipuun jo aivan kuin taivaan porttien ulkopuolelle kuulostelemaan ja ihmettelemään sitä, mikä riemu meillä kristityillä tulee Raamatun ilmoituksen mukaan olemaan taivaassa. Taivaskuorona soivat kauniisti Gospelkuoro Tulus sekä Vaajakosken Baptistiseurakunnan Gospelryhmä.

Yhteenveto

Täytyy myöntää, että Tiina Askin tapa ja tyyli laulaa on valloittava. Hän onnistuu ihmeellisellä tavalla kietomaan kaikki muut instrumentit täydellisesti tulkintansa tueksi. Siellä täällä saavat myös melodiasoittimet, kuten piano, oman hetkensä, mutta vain pienen, kunnes jälleen Askin vahva ja eläväinen laulu valtaa tilan.

Hämmentävällä tavalla monipuolisuudellaan ja vapaudellaan hämmästyttävä, mutta silti selkeänä ja hyvin koossa pysyvänä kokonaisuutena säilyvä levy ylläpitää ehkä juuri kiehtovan monimuotoisuutensa ansiosta kiinnostavuutensa loppuun saakka. Vaeltajan tie on ehdottomasti albumi, joka kannattaa kuunnella. Kunniamaininnan arvoinen yksityiskohta on myös levyn kansilehti (lauluvihko), johon on ystävällisesti kirjattu myös laulujen soinnut vaikka kitaransoiton opettelemiseksi.

17.3.2015 / Lassi

Julkaisutiedot: Tiina Ask & The Great Old Band – Vaeltajan tie (Aape Oy, 2014)

About The Author