Levyarvostelu: Rainer Lindeman – Valkenevaa

Levyarvostelu: Rainer Lindeman – Valkenevaa

VIA-yhtyeen perustajajäsenenä sekä työstään Elämä ja Valo ry:n parissa tutuksi tullut Rainer Lindeman julkaisi keväällä toisen sooloalbuminsa. Loppukesästä 2013 julkaistun ensilevyn Lämpenevää hengessä nimetty Valkenevaa johdattaa lauluillaan monipuoliseen kuuntelukokemukseen, jossa kuuluvat perinteisen suomigospelin ja romanimusiikin sävelten ohella myös lattarivaikutteet. Ammattitaitoisten muusikoiden, tarttuvien melodioiden ja monipuolisten sovitusten yhdistelmä on erinomainen. Sopivasti erilaisia tyylejä sekoittava levy säilyttää kiinnostavuutensa viimeiseen kappaleeseen saakka.

Rainer Lindemanin Valkenevaa on helposti kuunneltavaa ja selkeää ns. kevyttä hengellistä musiikkia. Tosin keveys tarkoittaa tässä yhteydessä ainoastaan musiikin helppoa lähestyttävyyttä ja kuunneltavuutta. Sanoituksiltaan kappaleet ovat kuitenkin vahvasti kiinni Jumalan sanan totuudessa. Jumalan rakkaus ja pelastuksen ilosanoma ovat ilahduttavan väkevästi ja yksiselitteisesti läsnä.

Sovitukset elävät ja muuntuvat sopeutuen eri tyylilajien vaatimuksiin ja ominaispiirteisiin. Torvien, kitaran ja jousisoittimien vapaampaa pudottelua ja toisaalta erinomaista järjestelmällisyyttä on ilo kuunnella. Muusikot ja tuottaja ovat pitkän linjan ammattilaisia, mikä kuuluu jokaisessa kappaleessa virheettömänä lopputuloksena.

Mieleenpainuvin kappale

Levyn kolmas kappale, Kiitän (Me paarkavaa), jää vahvimmin mieleen. Kappaleessa on mahtava, kiehtovalla tavalla muuttuva rytmi, joka on täynnä pelastuksen iloa ja riemua. Myös laulun sanoma on selkeä.

Yhteenveto

Valkenevaa on raikas ja rytmikäs kokonaisuus täynnä energiaa, sanaa ja tarttuvia melodioita. Aito ja runsas soitinvalikoima ammattimuusikoineen kertoo, että äänitteen lopputulokseen on todella panostettu. Suomalaisen gospelmusiikin tunnetuimpiin taustavaikuttajiin kuuluva Lasse Heikkilä on jälleen kerran ollut mukana luomassa laadukasta jälkeä. Laadukkaan tuotannon ohella levyn sanoitukset ovat puhuttelevia ja niihin on helppo tarttua. Jos kaipaat päivääsi laadukasta, helposti ymmärrettävää ja tarttuvaa musiikkia, on Rainer Lindemanin Valkenevaa erittäin hyvä valinta.

7.6.2015 / Lassi

Julkaisutiedot: Rainer Lindeman – Valkenevaa (Päivä Osakeyhtiö, 2015)

About The Author