Levyarvostelu: Poltinmerkki – Askel eteenpäin

poltinmerkki_askeleteenpäinPoltinmerkki, Kotkasta lähtöisin oleva raskaan kristillisen rockin lähettiläs on saanut puristettua ensimmäisen täyspitkän levynsä täyteen virtaa ja voimaa. Yhtye räjäyttää muhkealla ja lihaksikkaalla debyyttialbumillaan katon lähes täysin ilmaan.

Jo lähes kahden vuosikymmenen ajan enemmän ja vähemmän aktiivisesti toiminut Poltinmerkki on mielenkiintoinen bändi. Nykyisessä kokoonpanossaan vuodesta 2002 lähtien toiminut yhtye tuntuu ja kuulostaa viihtyvän omassa, kohtuullisen marginaalisessa, tyylilajissaan hyvin. Hyvällä intensiteetillä alusta lähtien eteenpäin kulkeva albumi herättää monenlaisia ajatuksia. Hallitsevana ja yhdistävänä elementtinä toimiva kitaravalli on rakenteena läpäisemätön ja jättää lähes poikkeuksetta kaiken muun varjoonsa. Toisaalta tämä luo ryhdikkään ja napakan rungon jokaiseen kappaleeseen ja muodostaa näin yhtyeen oman tyylin.

Rumpalina ja laulujen sanoittajana kunnostautuva Ari Viren haastaa sanoitustensa kautta kuuntelijaa. Kaikkea ei suinkaan kerrota suoraan vaan välillä hyvinkin monitulkintaiset sanat joutuu kuuntelemaan useampaan kertaan ennen sanoman avautumista. Toisaalta myös suoraa ja yksiselitteisesti puhuttelevaa tekstiä on mukana riittävästi.

Mieleenpainuvin kappale

Tyylilajia erinomaisesti edustava kappale Kollektiiviuhraus on järjettömän hieno. Säröineen ravisuttava kitara, sähäkästi, mutta yksinkertaisesti komppaavat rummut ja ennen kaikkea syntikan ovela musiikillinen kosketus siellä täällä muodostavat ohittamattoman sovituksen. Sanomaltaan levyn suoraviivaisempaan osastoon kuuluva kappale on myös mielenkiintoinen.

Yhteenveto

Poltinmerkki on omassa musiikkilajissaan hyvä ja rehellinen yksilö. Raskas rock on valitettavasti jäänyt suosiossa viime vuosina melkoisesti muiden tyylilajien jalkoihin, mutta siitä ei tätä yhtyettä voi syyttää. Tuhti ja täyteläinen äänimaailma imaisee tunnelmaansa, mutta raskaalle rockille tunnusomaisena piirteenä musiikin melodinen anti jää puolestaan hieman vaisuksi. Levyn sanoitukset ovat monipuolisia ja ajatuksia herättäviä. Kappaleet taas ammentavat voimaansa vahvasta kitarasta ja raskasluonteisesta, kohtalaisen yksipuolisesta laulusta. Posiitivisena piirteenä mieleen jää yhtyeen rohkea oma linja, joka varmasti musiikkityylin ystävissä herättää kunnioitusta.

22.9.2015 / Lassi

Julkaisutiedot: Poltinmerkki, Askel eteenpäin (Poltinmerkki, 2015)

About The Author