Levyarvostelu: Palo – Onnellinen vaeltaja

Levyarvostelu: Palo – Onnellinen vaeltaja

palo_onnellinen-vaeltajaUudelleen muotoutuneen Palo-yhtyeen kesäkuussa julkaistu Onnellinen vaeltaja tiukkuu positiivistaa rytmiä ja energiaa. Folk-musiikin hengessä ja sopivalla yksinkertaisuudella sovitetut kappaleet saavat persoonallisen muotonsa hyvällä maulla ja harkiten tehdystä tuotannosta.

Yksinkertaisuus ja selkeys on levyllä kunniassa ja kaikki tekeminen tapahtuu hyvässä harmoniassa. Monimuotoisuutta levylle tuovat vierailevat artistit ja tarttuvat väliosat. Laulaja Markus Pätsi ottaa hienosti laulut haltuun ja antaa laulun tulla vapaasti sydämen syvyyksistä saakka.

Levyn laulut on valittu vanhoista ja uudemmista, suomalaiselle kristillisen musiikin ystävälle laulukirjoista ja vuosien varrella erilaisten artistien esittäminä tutuiksi tulleista kappaleista. Liekö syynä ollut mahdollisimman suuren kohdeyleisön muistijälkien päivittäminen vai vain rakkaus erityyppiseen musiikkiin. Yhdistävä tekijä kappaleissa on joka tapauksessa sanoma, joka ei jää epäselväksi.

Hersyvällä ja irroittelevalla otteella eteenpäin kulkeva levy käynnistyy riemukkaalla versiolla kappaleesta Jeesuksesta laulan, joka monesti kaikuu kirkoissa ja seurakunnissa toivorikkaista sanoista huolimatta kovin haikeana. Erillisen maininnan arvoisia kappaleita ovat myös Laulu Suomelle mielenkiintoisen persoonallisena versiona säkeistöjen välejä korostavine osioineen sekä jazzahtava Ihmeinen risti, joka on levyn toinen herkkupala. Jazz-sovitus vahvoine lauluosuuksineen kannattelee vanhan laulun aivan uuteen loistoon. Niin herkkänä soi yhteistyössä ikuinen sanoma viimeksi mainitussa kappaleessa Leena Kurjen kanssa. Valitettavasti Bass’n Helenin, ja koko suomigospelin 1990-luvun, muistetuimpiin kappaleisiin lukeutuva Taisteluni feat. Jippu ei ennakko-odotuksista huolimatta lähde oikein vauhtiin vaan jää jotenkin pintapuoliseksi läpijuoksuksi.

Mieleenpainuvin kappale

Sydämeni lähes pysähtyy, kun Laula ihmisille alkaa. Vaikka laulun on kuullut erilaisina versioina lukemattomia kertoja, koskettaa tämä Palon versio vielä aiempia enemmän. Miten ihmisläheinen ja tekemiseen kannustava laulun sanoma onkaan: Tee se niin kuin Herralle. Ja sovitus on kertakaikkiaan hieno.

Yhteenveto

Palo-yhtyeen ensimmäiseen, enemmän kevyemmän pop-musiikin suuntaan nojaavaan levyyn Soihduksi yöhön -lauluja verrattuna Onnellinen vaeltaja eroaa aiemmasta erityisesti folk-musiikin painotusten ja akustisemman tekemisen johdosta. Myös solistipuolella muutos on selkeä Kurjen siirryttyä taustalle. Levyn parhaimmistoon kuuluva Ihmeinen risti tosin laittaa miettimään miksi näin on. Hieman omaa tuotantoa jäin kaipaamaan vaikka laulut mukavasti vanhempaa ja uudempaa tuotantoa yhdistellen, ja sopivan rohkeasti uudesta sovituksellisesta näkökulmasta käsin levyllä varsin mukavasti ja tuoreella otteella soivatkin.

28.9.2016 / Lassi

Julkaisutiedot: Palo – Onnellinen vaeltaja (Aikamedia Oy, 2016)

About The Author