Levyarvostelu: Nina Åström – Takaisin kotiin

NinaAstrom_TakaisinkotiinYhdeksi Suomen pidetyimmäksi hengellisten laulujen tulkitsijaksi 2010-luvulla profiloituneen Nina Åströmin uusin albumi Takaisin kotiin julkaistiin maaliskuussa. Laulaja-lauluntekijän järjestyksessään jo neljästoista levy on koottu pääasiassa Åströmin omien sanoitusten ja sävellysten ympärille. Mukana levyllä on myös kolme tuttua virttä.

Laulujen aiheet liikkuvat vahvasti ihmiselämän vaiheiden ympärillä. Asioissa ja kokemuksissa, jotka jokainen kristitty oman vaelluksensa varrelta tunnistaa. Erityisesti esille nousevat elämänkokemukset, joissa Jumalan läsnäolo näkyy ja tuntuu lohdutuksena, rohkaisuna ja johdatuksena.

Levyn rakenteessa ajattomat virret, tulkitsijansa näköisinä sovituksina, ovat löytäneet paikkansa tasaisesti kevyempien ja modernimpien kappaleiden joukossa. Levyn avaava, Jumalan puoleen herkkänä rukouksena ja huokauksena nouseva Tule kanssani, Herra Jeesus on yksinkertaisuudessaan koskettavan tyhjentävä. Sitä seuraava Torstai-iltapäivä taas jää kevyempänä kappaleena jotenkin kaukaiseksi. Viidentenä lauluna soiva Päivä vain suorastaan kutsuu yhteiseen ylistykseen lohduttavilla sanoillaan. Myös Jos voisin ja erityisesti heittäytymistä Jeesuksen ristintyön tarjoaman uuden elämän varaan kuvaileva Minäkin tarjoavat vahvaa turvaa ja todistusta.

Mieleenpainuvin kappale

Levyn yhdistävää teemaa hyvin kuvaileva Sameita helmiä jää kappaleista parhaiten mieleen. Jeesus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti. Siihen totuuteen ja yliluonnolliseen rauhaan me saamme omassa elämässämme kaikkien vaikeuksienkin keskellä aina turvautua.

Yhteenveto

Nina Åströmin tulkintaa kuuntelee mielellään. Niin aitoina ja koskettavina aukeavat laulut tälläkin levyllä. Siirtyminen kevyempää linjaa edustavien kappaleiden pariin aiheuttaa lievää hämmennystä kahden aiemman Lauluja Hilja Aaltosen sydämeltä -levyn hartaan ja monella tasolla vaikuttavan poikkeuksellisen musiikin ja hyvän sanoman yhteyden jälkeen. Siitäkin huolimatta tämä hyvällä asenteella ja laadukkaalla otteella sekä rohkaisevilla aitoon evankeliumiin ja ihmiselämään kytkeytyneillä sanoituksilla varustettu levy tavoittaa varmasti kuuntelijansa sydämen.

11.6.2016 / Lassi

Julkaisutiedot: Nina Åström – Takaisin kotiin (Aikamedia, 2016)

About The Author