Levyarvostelu: Niina Saarikangas – Helmi

Niina Saarikankaan toinen sooloalbumi Helmi julkaistiin joulukuussa 2012. Jämäkästi ja sopivan vaihtelevasti soiva levy poikkeaa selvästi Saarikankaan vuotta aiemmin julkaistusta, tunnelmoivan akustisesta debyyttialbumista Kuvasi kaltainen. Modernimman ja energisemmän pop-musiikin suuntaan ojentautuva Helmi avaa debyyttialbumia enemmän Saarikankaan monipuolista osaamista niin laulajana kuin lauluntekijänä. Levy jää kuitenkin kokonaisuutena hieman edeltäjäänsä pintapuolisemmaksi.

Levyn tuotannossa ja sovituksissa on selvästi haettu modernin pop-musiikin keinoin uutta lähestymistä helposti tavanomaisiin ratkaisuihin päätyvään suomalaiseen kristilliseen musiikkiin. Tässä onnistutaankin hyvin. Radiossa paljon soinut Suuri sydän kuvaa hyvin uudistuneen tyylin tunnelmaa. Kappale iskee kuulijan tajuntaan rytmikkään selkeällä melodiallaan ja jää helposti korvien väliin soimaan. Kappale on sanomaltaan suuri, mutta toteutukseltaan hieman kevyt ja yksipuolinen. Edellä mainitun toistuessa levyn edetessä useampaan otteeseen, jättää levy vahvasti kaksijakoisen tunnelman. Toisaalta kirkkaan ja ymmärrettävän sanoman ympärille rakennetut kappaleet ovat mieleenpainuvia ja heijastavat onnistumista, mutta toisaalta kokonaisuus jää muutamaa onnistunutta poikkeusta lukuunottamatta ominaisuuksiltaan valitettavan niukaksi.

Nerokkaista koukuista tavanomaisempaan kevyempään soitantoon välillä sortuvat sovitukset ovat pääosin onnistuneita. Niina Saarikankaan ääni on persoonallisen kirkas ja soveltuu hieman paremmin levyn temmoltaan rauhallisempiin kappaleisiin.

Mieleenpainuvin kappale

Levyltä viidentenä kappaleena löytyvä Annan kaiken jää levyn mieleenpainuvimpana kappaleena mieleen. Kappale on rukous, joka kumpuaa nöyrän ihmisen kaipuusta Jumalan armon alaisuuteen. Kappaleessa Niina Saarikankaan ääni on hyvin esillä ja tausta polveilee ja elää vahvistaen instrumentaaliosioissa sinänsä yksinkertaista melodiaa.

Yhteenveto

Helmi on täynnä mukavan leppoisaa ja kevyttä musiikkia, joka saa ajattelemaan rakkautta, jota ainoastaan Taivaan Isä voi ihmiselle antaa. Saarikangas loistaa tunnelmoidessaan ja tulkitessaan rauhallisia, taustoiltaan yksinkertaisempia kappaleita. Vauhdikkaammat laulut eivät onnistu koskettamaan kuulijaa aivan niin syvältä kuin sanoitukset antaisivat odottaa.

28.2.2013 / Lassi

Tämä pysäytti

Niina Saarikangas on lahjakas lauluntekijä. Lähivuosien parhaimpiin lastenlevyihin kuuluvan musikaalilevy Kujerruskummun laulut ovat myös pääosin hänen käsialaansa.

Julkaisutiedot: Niina Saarikangas, Helmi (Soundbite, 2012)

About The Author