Levyarvostelu: Miriam – Vertaistukiryhmä

miriam_vertaistukiryhma_kansiMiriam-yhtyeen vaikutuksen tehnyt esikoisalbumi Karu maa on saanut vähintään vertaisensa seuraajan. Viime vuoden lopulla julkaistu Vertaistukiryhmä vyöryttää ylle rohkeaa ja selkeää kristillistä sanomaa ehkä aavistuksen rennommalla otteella kuin yhtyeen ensimmäinen tuotos. Levy yhdistää hienosti tarttuvat melodiat pohdiskeleviin ja herätteleviin sanoituksiin. Sanoituksiin, jotka eivät jätä ketään tyhjiksi.

Miriam jatkaa Vertaistukiryhmän kanssa siitä mihin debyyttilevy Karu maa päättyi. Kun yhtye ensimmäisellä levyllään ammensi kappaleisiin aavistuksen mollivoittoista, mutta rohkaisevaa sanomaa Jumalan armosta ja rakkaudesta inhimillisen ihmisen tuskan ja ahdistuksen käänteissä, on tällä levyllä sanoituksen käänteisiin löydetty enemmän ilosanomaa julistavaa ja mielialaa nostavaa otetta, tietysti yhtyeen omalla tyylillä toteutettuna.

Laulu ja sanat ovat ilahduttavan selvästi kuultavissa. Muutenkin koko paketti on laadukkaan kuuloinen ja kerta kerralta syvenevämpi ymmärrys ristin ja armon sanomasta inhimillisen arjen keskellä on pysäyttävä.

Miriam on selvästi kypsynyt ja kasvanut koon isommaksi ja jättää tällä albumilla ison jäljen raskaamman kristillisen melodisen rockin maailmaan. lupausnet_taysosumaYhtye ei ole valinnut vain yhtä latua tallattavaksi vaan hakee tarkoituksenmukaisesti erilaisia lähestymistapoja ja antaa esimerkillisesti raskaamman ja hieman kevyemmän kappaleen, niin musiikillisesti kuin sanoituksellisesti, seurata toisiaan. Malli toimii erinomaisesti ja vauhtisokeus vältetään, eikä toistoon ajauduta.

Sinä se oot avaa levyn tukevasti yhtyeen raskaampaa linjaa edustaen ”Sinä minut sanoissasi kohtaat”. Vertaistukilaulu haastaa kulkemaan epäonnistuneen vierellä ”Muitakin on karaistu monin pettymyksin”. Sinapinsiemen on uskossa uskomisen pohdintaa, joka koskettaa varmasti jokaista kristittyä. Levyn päättävä kappale Vain Sinä voit on sanoissaan pysäyttävä ”Jeesus, vain yksin Sä voit”.

Mieleenpainuvin kappale

Kuuluisia viimeisiä sanoja pitää sisällään kaikki Miriamin vahvuudet. Vahva äänimaailma raskaalla otteella, mutta kirkkaalla ilmeellä ja sanomalla puhuttelee ja jää mieleen.

Kunpa kuuluisat viimeiset sanani, kuun lailla yössä hohtaisi, väsyneenkin kohtaisi ja ristin luokse johtaisi. Kunpa edes viimeiset sanani Isän rakkautta kaikuisi, nöyriksi taipuisi, osaisi pyytää anteeksi.

Yhteenveto

Miriam säväyttää toisella levyllään varsin mieleenpainuvasti. Vertaistukiryhmä on täynnä ravitsevaa ja lähimmäistä rohkaisevaa sanomaa. Levy on lähestulkoon kaikilta ominaisuuksiltaan erinomainen. Sanoitukset ovat eittämättä levyn kantava voima ja kerrassaan upeasti kristillisen uskon sanoman keskiössä. Ihmisen ansiot eivät levyllä nouse jalustalle vaan keskiössä on Jeesuksen sovitustyössä ilmentyvä ansaitsematon armo. Mieluusti kovin kitsaasti keikkailevan Miriamin soisi esiintyvän konserttilavoilla useammin kuin tällä hetkellä.

7.5.2016 / Lassi

Tämä pysäytti

Miriam-yhtyeen Vertaistukiryhmä on LupausNetin seitsemäs täysosuma-arvion saanut albumi. Aiemmat viiteen plussaan päässeet albumit ovat

Julkaisutiedot: Miriam – Vertaistukiryhmä (Samalla viivalla ry, 2015)

 

About The Author