Levyarvostelu: Mira Kunnasluoto – Näytä värisi

MiraKunnasluoto_nayta_varisiTangokuningattarena julkisuuteen ponnahtanut Mira Kunnasluoto julkaisi Aikamedian kustantamana ensimmäisen gospel-albuminsa kesäkuussa. Vuonna 2012 tanssikeikat lopettanut Kunnasluoto uudistui uskossaan ja siirtyi maallisen musiikin puolelta takaisin hengellisen musiikin pariin. Tangomusiikin ystävien pettymykseksi Kunnasluodon gospel-levy ammentaa materiaalinsa 1980- ja 1990-luvulla nuoruuttaan eläneille tunnetuista suomigospel-kappaleista, joissa musiikillinen kekseliäisyys, sovitusten monimuotoisuus ja mielikuvituksellisuus jäävät syntetisaattori-huuman jalkoihin.

Alkuperäisversioiden sovituksille uskollisessa hengessä tuotettujen kappaleiden voima on monella tavalla vahva ja koskettava. Sanoitukset ovat puhuttelevia ja yksiselitteisiä, ja nykyhetken lauluntekijöille ja uskoville myös monella tavalla haastavia. Kappaleet, kuten Aija Roivaksen Ristillä ja On aika tullut kiitokseen sekä Kimmo Virtasen Sun ristis voimaan eivät jätä mitään kristillisen uskon voimasta ja sanomasta epäselväksi.

Pää pystyyn, näytä värisi. Pää pystyyn, kerro uskosi. Kai uskallat olla oma itsesi? Pää pystyyn, näytä värisi.

Mieleenpainuvin kappale

Albumi on täynnä monia helmiä, mutta levyn päättävä kappale Näytä värisi saa jokaisen sanoja tarkemmin kuuntelevan mietteliääksi. Uskallanko näyttää värini? Uskallanko olla uskovainen? Uskallanko kertoa Jeesuksesta? Pysäyttäviä kysymyksiä.

Yhteenveto

Täytyy myöntää, että ensimmäisellä kuuntelukerralla ajattelin, että tämäkin levy olisi saanut jäädä vain suunnitelmaksi. Mutta levyn pyörittyä riittävän monta kertaa soittimessa, olin valmis myöntämään ensipäätelmäni olleen väärä. Harvemmin näin hienolla tavalla alkuperäisiä kunnioittavia uudelleenäänityksiä tulee vastaan. Yksinkertaisten sovitusten, äänenkäsittelyn ja suoraviivaisen laulutyylin yhdistelmä kuvastaa niin mainiolla tavalla aikaansa, ettei lopputuloksesta voi olla nauttimatta.

2.9.2015 / Lassi

Julkaisutiedot: Mira Kunnasluoto – Näytä värisi (Aikamedia, 2015)

About The Author