Levyarvostelu: Maria Lappi – Välähdyksiä

MariaLappi_ValahdyksiaAloitan tällä kertaa poikkeuksellisesti menemällä käytännössä lähes suoraan yhteenvetoon. Jos et muuta tästä levyarvostelusta muista, muista tämä: Maria Lapin debyyttialbumi Välähdyksiä on ehdottomasti yksi vuoden parhaista kristillisistä levyistä.

Ensimmäisen soololevynsä myötä myös yhtyeille Kajaste ja Kolmas aamu kappaleita tehnyt Maria Lappi on viimeistään todistanut lahjakkuutensa lauluntekijänä. Laulut ovat rakenteeltaan ehjiä, tarinat ajatuksia herättäviä ja melodiat juuri sopivasti toisistaan poikkeavia.

Välähdyksiä-albumillaan laulaja-lauluntekijä Lappi on löytänyt upeasti kevyemmän pop-musiikin, henkilökohtaisten tarinoiden ja selkeän sanoman sekä ylistyshenkisen musiikin yhteyden. Lapin luottamus elämän mittaisella matkalla on selkeästi vain ja ainoastaan Jumalassa.

Vahvan ja täyteläisen, mutta sopivasti taustalla pysyttelevän, musiikin ansiosta myös Lapin lauluääni pääsee levyllä esille ja oikeuksiinsa. Yhdessä levyn tuottajana toimineen puolisonsa, myös muusikkona tunnetun, Jousia Lapin kanssa pariskunta on kyennyt toteuttamaan kaikilta osiltaan lennokkaan, mutta silti sopivan konservatiivisesti toimivan kokonaisuuden.

Mieleenpainuvin kappale

Eheänä ja yhtenä kokonaisuutena toimiva albumi sisältää lupausnet_taysosumauseita mainitsemisen arvoisia kappaleita. Nimikappale Välähdyksiä on kuitenkin selkeästi jokaisen tahdin osalta mieleenpainuva kokemus. Kerronnan, rakenteen, melodian ja sovituksen osalta hienosti viimeistelty kappale on lyhyesti tiivistettynä tarina johdatuksesta, johon turvautuen saamme ylistää ja kiittää ihmeellistä Jumalaamme hänen armostaan.

Yhteenveto

Maria Lappi nousee heti ensimmäisen sooloalbuminsa myötä kotimaisen kristillisen musiikin etujoukkoihin. Levyn yleisilme on pirteä, mutta suomalaiseen musiikkimaailmaan olennaisesti kuuluvaa melankolian havinaa ei unohdeta. Kirkkaalla ja heleällä äänellä omia tekstejään tulkitseva Lappi säväyttää ja pysäyttää laulujensa kautta yksiselitteisellä ja rehellisellä kerronnallaan turtuneemmankin korvan ja mielen pohtimaan Jumalan läsnäolon pyhyyttä ja huolenpitoa. Levyn kansilehteen kirjailtu raamatun jae Psalmista 59 antaa taustan Lapin lauluille ja kuvaa myös erinomaisesti lauluntekijän arvomaailmaa.

31.12.2014 / Lassi

Tämä pysäytti

Maria Lapin Välähdyksiä on LupausNetin neljäs täysosuma-arvion saanut albumi. Aiemmat viiteen plussaan päässeet albumit ovat

Julkaisutiedot: Maria Lappi – Välähdyksiä (North Arrow Rec., 2014)

About The Author