Levyarvostelu: Maksetut Viulut – Joululevy

Levyarvostelu: Maksetut Viulut – Joululevy

maksetutviulut_joululevyMaksetut Viulut -yhtyeen toinen albumi Joululevy ilmestyi marraskuussa. Tuttuja joululauluja sekä uusia kappaleita yhdistelevä kokonaisuus jatkaa tyyliltään esikoisalbumin jalanjäljissä. Maksetut Viulut -yhtyeen rauhalliseen aidon kristillisen joulun tunnelmaan johdatteleva Joululevy on sekä perinteitä että uutta virttä kunnioittava levy, joka on ehdottomasti paikkansa joululevyjen joukossa ansainnut.

Kappaleita ensilevyä minimalistisemmilla ja rauhallisemmilla sovituksilla kohteleva tuotanto on herkässä tasapainossa. Paria rytmikkäämpää ja tempoltaan kiivaampaa kappaletta lukuunottamatta tunnelma on rauhallisen seesteinen kuin jouluaamun pikkupakkasessa tasaisessa maastossa taitetulla rekiretkellä. Folk-rytmikkyyttä on sovituksiin haettu ehkä hieman liiankin kitsaasti vaikka rytmikkään säntillinen, mutta silti rento poljento on yhtyeen ehdoton vahvuus ja voimavara.

Kuten debyyttialbumilla, myös tällä joululevyllä yhtye on upeasti valinnut kappaleet, jotka soljuvat eheänä virtana alusta loppuun saakka. Levyltä löytyvät vanhat tutut laulut, kuten Me käymme joulun viettohon, Jouluyö, juhlayö ja Heinillä härkien kaukalon ovat saaneet mielenkiintoiseksi mausteeksi kaksi uutta kappaletta ikään kuin yhtyeen astetta henkilökohtaisempana tervehdyksenä kuulijoille. Levyn päättävä On ruusu iisain juuren on vähemmän tuttu vieras joulujuhlien lauluhetkissä, mutta sitäkin arvokkaampi sanomaltaan.

Mieleenpainuvin kappale

Kolme tämän levyn kappaletta taisteli tasaväkisesti mieleenpainuvimman kappaleen maininnasta. Ensihenkäys Jumalan, Jumala on ihmisten luona sekä On ruusu Iisain juuren jäivät soimaan ajatuksiin kukin omien tunnuspiirteidensä ja vahvuuksiensa kautta. Mieleenpainuvimmaksi tästä kolmikosta valikoitui lopulta ensimmäiseksi mainittu Ensihenkäys Jumalan, joka kuvailee tuorein arkirealismin mielikuvin Marian ajatuksia Herramme Jeesuksen syntymän hetkellä. Ajatusten peilaaminen jatkuu myös meidän aikamme ihmisen pelkoon siitä, olenko kelvollinen tai suoriudunko riittävän hyvin omissa, muiden ja Jumalan silmissä. Jumala ei kuitenkaan vaadi meiltä suorittamista tai lain täyttämistä vaan Jeesuksen ristillä tekemän työn kautta olemme saaneet Jumalan armosta vapauden. Hänessä me olemme vahvoja.

Yhteenveto

Maksetut Viulut luottaa omiin vahvuuksiinsa myös tällä ensimmäisellä joululevyllään. Jo debyyttialbumilla isoon osaan noussut raikas ja energinen laulu vuorotellen tai yhteislauluna nais- ja miessolistien toimesta koskettaa aitoudellaan myös tällä levyllä. Folk-henkisten sovitusten kautta on tuttuihinkin joululauluihin löydetty sopivasti uutta virtaa. Uudet kappaleet ovat laadukkaita ja ehdottomasti ansainneet paikkansa kokonaisuudessa. Levy on kokonaisuutena varsin onnistunut ja johdattelee takuuvarmasti myös vähemmän joulusta innostuneen kanssaihmisen jouluiseen tunnelmaan.

20.12.2016 / Lassi

Julkaisutiedot: Maksetut Viulut – Joululevy (Maksetut Viulut ry, 2016)

About The Author