Levyarvostelu: Lax Co – Kaksitoista tarinaa

LaxCo_kaksitoistatarinaaJyväskyläläinen Lax Co julkaisi viime vuoden marraskuussa esikoisäänitteensä Kaksitoista tarinaa. Kirjaimellisesti kaksitoista tarinaa eli kappaletta sisällään pitävä levy on erityisesti tunnelmaltaan ja herkkyydeltään erinomaisen hieno tuotos, joka avaa kuulijalle laulujen kautta oven uskonelämän tärkeimpien kysymysten, kuten Pyhän Hengen voiman ja ikuisen elämän pohtimiseen ja ymmärtämiseen.

Lax Co sijoittelee levyllä omia tuotoksiaan tuttujen hengellisen musiikin kappaleiden joukkoon. Omat laulut tahdittavat ja elävöittävät kokonaisuutta ja lisäävät mielenkiintoa. Levyn avausraitana oikeaan mielentilaan herättelee Päivä on tuleva. Levyn laulujen sanoituksissa on mukana Jumalan armon ja ihmisen pienuuden ymmärtämistä, hengen voiman odotusta ja taivaskaipuuta. Avauskappaleen ohella mieleen jäävät mm. Jeesus tulee takaisin sekä Niinkuin säteet auringon.

Yhtye on onnistunut virittämään tutut hengelliset laulut näköisikseen. Kokonaisuudessa on mukavasti rytmiä ja toisaalta riittävästi myös rauhallisempaa tulkintaa. Laulaja Jani Lakosen tumma ja matala ääni on itsessään jo kuuntelemisen arvoinen. Lakosen puolihuolimattoman helpolta kuulostava ja vaivattomasti soljuva laulu saa kertakaikkisesti haltioihinsa.

Mieleenpainuvin kappale

Hersyvän pirteänä sovituksena, mutta sanomaltaan toisaalta niin totisena ja ajatuksia herättelevänä soiva Hengen voimaa on oiva valinta piristämään levyn pääsääntöisesti melko pelkistetyllä tyylillä ja rauhallisella tempolla soivia kappaleita. Kappaleen sanoma on hyvin selkeä ja ymmärrettävä: ”Hengen voimaa, sitä tarvitaan”.

Yhteenveto

Lax Co -yhtyeen Kaksitoista tarinaa kulkee eteenpäin jouhevasti ja vaivattomasti kuin polkupyörä alamäessä. Yhtyeen kolmen vakiojäsenen kokoonpanoa vahvistavat levyllä mm. mandoliini, banjo, haitari ja viulu, jotka vievät omalla soinnillaan musiikkia mielenkiintoisella tavalla bluegrass-musiikin ja bluesin rytmeihin. Kaksitoista tarinaa on mainio albumi, jossa omat tuotokset on nostettu kainosti, mutta häpeilemättä esille tuttujen hengellisten laulujen sopivasti uudelleen puettujen versioiden vierelle.

4.5.2015 / Lassi

Julkaisutiedot: Lax Co – Kaksitoista tarinaa (Lax Co ry, 2014)

About The Author