Levyarvostelu: Kenneth Karppinen – Kolme poikaa

Jyväskylän helluntaiseurakunnassa pastorina toimivan Kenneth Karppisen toinen levy Kolme poikaa julkaistiin helmikuussa. Laulaja-lauluntekijän ensimmäisestä sooloalbumista tyyliltään eroavan toisen äänitteen lauluissa elämän vaikeudet ja rukouksen voima ovat vahvasti edustettuina. Laulujen sanoma on selvä: Onnellinen ja armollinen vastaus on Hänen siipiensä suojassa.

Kolme poikaa käynnistyy kappaleella Vanhan miehen saarna, jossa kuolinvuoteellaan oleva isä kylvää viimeisen uskonsiemenen poikiensa sydämiin. Kolmantena soiva nimikappale Kolme poikaa taas kertoo tarinaa kolmesta maailman teillä kulkevasta pojasta ja isästä, joka rukouksin kantaa lapsiaan Jumalan eteen, lopulta rukousvastauksen saaden. Karppinen kertoo sanoitusten kautta edellä mainittujen kaltaisia arkisia ja toisaalta vaikeisiinkin aiheisiin tarttuvia tarinoita, joiden joukosta jokainen voi löytää jonkun itseään koskettavan kertomuksen. Tarinankerronnan moniulotteisuus onkin ehdottomasti levyn vahvuuksia.

Sovitusten osalta ollaan heikommassa tilanteessa. Kappaleiden melodiat toistavat samaa kaavaa laulusta toiseen. Karppisen lähes muuttumatonta ja yksipuolista laulutyyliä albumin yllätyksettömät sovitukset eivät valitettavasti pysty tukemaan. Laulujen tarinat tuntuvat olevan välillä vähän pitkitettyjä ja tästä syystä kappaleiden pituudet venähtävät lähes poikkeuksetta liian pitkiksi.

Mieleenpainuvin kappale

Albumin toinen kappale Missä kuljet Joona on ehtaa Karppista ja levyn toimivin kokonaisuus. Herättelevät raamatunkertomukseen nojautuvat sanat ja reipas melodia saavat kuuntelijan kappaleen hyvään sykkeeseen mukaan.

Yhteenveto

Kenneth Karppinen on siirtynyt toisella soololevyllään esikoisalbuminsa selkeästi julistavista ja evankelioivista teksteistä enemmän tunteiden ja erilaisten teemojen tulkintaan. Tunnistettava lauluääni, tarinat ja hennot yhtymäkohdat aikaisempaan tuotokseen muodostavat kuitenkin siteen näiden kahden albumin välille. Pitkiksi venähtävät kappaleet ja puuduttavat sovitukset olisivat voineet olla monimuotoisempia ja kappaleet näin mieleenpainuvampia sekä toisistaan enemmän erottuvia. Lopputulos on hienoinen pettymys.

4.8.2015 / Lassi

Julkaisutiedot: Kenneth Karppinen – Kolme poikaa (Aikamedia, 2015)

About The Author