Levyarvostelu: Kaunis taivaan maa – Siionin kanteleen lauluja Lina Sandellin runoihin

Levyarvostelu: Kaunis taivaan maa – Siionin kanteleen lauluja Lina Sandellin runoihin

Ruotsalaisen Lina Sandell-Bergin teksteihin sävellettyjä kappaleita löytyy useiden hengellisten laulukirjojen sivuilta. Sandell-Berg kuuluukin Pohjoismaiden tuotteliaimpiin hengellisten laulutekstien kirjoittajiin. Sandellin (1832-1903) ensimmäinen runokokoelma julkaistiin vuonna 1853. Kaikkiaan Lina Sandell ehti elämänsä aikana kirjoittaa n. 2000 runoa sekä laulu- ja käännöstekstiä.

Ruotsin Fanny Crosbyksikin usein mainitun Lina Sandellin elämän alkuvuosia hankaloitti mm. koulunkäynnin estänyt vakava keuhkosairaus, josta Sandell-Berg sittemmin ihmeellisesti parantui. Elämän vastoinkäymiset ja sairauden läsnäolo eivät kuitenkaan sammuttaneet tai himmentäneet Sandellin luottamusta Jumalan huolenpitoon, mikä nousee vahvasti esille hänen teksteistään.

Ulla Juupaluoman (laulu) ja Hanna Suopajärven (piano) levylle Kaunis taivaan maa on päätynyt kiitettävä määrä Sandellin sanoituksia. Kaikki levyn 17 kappaletta löytyvät Sleyn Siionin kannel -laulukirjasta. Erityisesti kappaleet Niin synkkä ei yö, On onnellinen mieleni, Jeesus, poista tämä risti sekä uudempi sävellys Oi ihminen, minnekä matkasi vie jäävät mieleen.

Pelkistetty ja vahvasti sanoitusten ympärille rakentuva kokonaisuus on levollinen ja herkkä. Minimalistisesti sovitetut kappaleet vievät vahvojen ja hyvin selkeiden sanoitusten kautta kristinuskon ydinasioiden äärelle. Uskon perusasiat, kuten luottamus Jumalaan ja Hänen tahtoonsa, kaipaus taivaaseen ja Jeesuksen sovitustyön kautta ilmenevä armo ovat selkeänä johtolankana kaikissa lauluissa. Teksteistä kumpuaa Sandellin määränpäätietoinen luottamus Jumalaan. Niin elämän ilonhetkissä kuin suruissa ja kamppailuissakin sanoittajan luottamus Jumalan huolenpitoon ei horju. Katse ja ajatukset ovat vahvasti ikuisen elämän asioissa ja kaikki muu jää sivuasiaksi.

Yhteenveto

Ulla Juupaluoman ja Hanna Suopajärven Kaunis taivaan maa tulee väistämättä lähelle. Laulut rakentuvat Hanna Suopajärven pelkistettyjen, kamarimusiikin tyyliin toteutettujen sovitusten kautta kuulijan sisimpään siten, että sanoitusten merkitys kokonaisuudessa korostuu. Parhaimmillaan laulu ja piano tulevat lähelle niin henkilökohtaisesti, että tuntuu siltä kuin musiikintekijät olisivat kuulijan oman olohuoneen seinien sisällä jakamassa näitä ikuisia ajatuksia ja kokemuksia musiikin välityksellä ihmisen sydämeen. Juuri tämä seikka lieneekin ollut tekijöiden perimmäinen syy levyn julkaisemiselle.

Mikäli Lina Sandellin tuotanto kiinnostaa, kannattaa tutustua myös Heimo Enbuskan albumiin Hän luonani on.

24.7.2017 / Lassi

Julkaisutiedot: Ulla Juupaluoma, Hanna Suopajärvi – Kaunis taivaan maa (Ulla Juupaluoma, 2016)

About The Author