Levyarvostelu: Katajainen Kansa – Totuuden etsijöille

Katajaisen Kansan 1.12.2012 julkaistu kolmas täyspitkä studioalbumi on nimeltään Totuuden etsijöille. Yhtye panosti levyä tehdessään aiempia tuotoksiaan enemmän levyn äänimaailman aitouteen saadakseen lopputuloksen kuulostamaan enemmän live-esiintymiseltä kuin studiossa hiotulta ja loppuun saakka viimeistellyltä kokonaisuudelta. Soundeiltaan levy onkin yhtyeen kolmesta albumista onnistunein ja monimuotoisin.

Katajaisen Kansan tuorein levy tarjoaa totuutta etsiville kokonaisvaltaisen ja monipuolisen musiikkiannoksen, jossa kristillisestä sanomasta ei tingitä senttiäkään.

Levy tärähtää käyntiin loistavalla nimikkobiisillä, joka kuvastaa hyvin yhtyeen parasta osaamista niin sävellyksen kuin sanoitustenkin osalta. Tommi Ahonen ja Miika Pesso tekevät ensimmäisessä kappaleessa, ja läpi koko levyn, toimivaa yhteistyötä ja reggaen välityksellä avautuva evankeliumin sanoma riimittyy nuoteille osuvasti ja kuvaavasti. Kappaleet julistavat rohkeasti ja avoimesti kristinuskon ytimestä: Jeesuksesta, Jumalasta ja Pyhästä Hengestä. Katajainen Kansa ei häpeile riimitellä sanomalla, joka usein jää kristillisessä musiikissa arkisten asioiden pohtimisen jalkoihin.

Levyn tuotannossa on onnistuttu kehittämään sopiva live-esiintymisen aitous. Soitto on rauhallisen rosoista ja mukavan monipuolista; erilaisia soittimia on hyödynnetty onnistuneesti. Letkeydessä yhtye onnistuu erityisen mainiosti kappaleessa Lämpöä, jossa tunnelma on lunki kuin vanhassa jaffa-mainoksessa.

Mieleenpainuvin kappale

Levyn mieleenpainuvin kappale on levyn viidentenä kappaleena soiva Jalanjäljissä nasaretilaisen. Rohkea sanoitus kannattelee kappaletta ja nostattaa tunteita. Yhtye haastaa evankeliumin työhön joka ikisen kristityn.

Yhteenveto

Katajaisen Kansan albumi Totuuden etsijöille on herkullinen, läpinäkyvästi ja avoimesti julistava levy, jonka parissa viihtyy hyvin. Ja vieläkin paremmin, jos suomireggae kolahtaa omaan musiikkimakuun. Kuuntelijaa haastetaan levyn edetessä poikkeuksetta väkevillä ja kekseliäillä sanoituksilla yhä uudelleen ja uudelleen. Sopivasti erilaisten Pesson ja Ahosen laulutyylit tasapainottavat tälläkin levyllä hyvin toisiaan ja antavat lauluihin mukavaa vaihtelua.

29.1.2013 / Lassi

Tämä pysäytti

Tämän levyn jälkeen ei tarvitse miettiä, kenen nimeen yhtye arvonsa ja luottamuksensa asettaa. Kantaa ottava ja aito sanoma on yhtyeen voimavara. Esimerkin voima on vahva!

About The Author