Levyarvostelu: HERZ – Kuriton kakara

HERZ_KuritonKakaraMusiikkia, joka herättää ajattelemaan. Kappaleita, jotka jäävät ajatuksiin liikkumaan ja elämään. Ajatuksia elämästä, uskosta ja taivaasta ajatellen ajatonta iankaikkisuutta. HERZ-yhtyeen upea debyyttialbumi Kuriton kakara on todellakin voittajana maalissa.

Mm. monille tutun August-yhtyeen jäsenien ympärille syntynyt HERZ vakuuttaa ensilevyllään monellakin eri tavalla. Laadukkaan ja viimeistellyltä kuulostavan albumin ohella mieleen jäävät erityisesti keskivertoa aidommalta ja positiivisen persoonalliselta kuulostava laulaja sekä yhtyeen oma ja selkeästi tunnistettava tekemisen tyyli, joka marssii mukana sekä levyn rauhallisissa että menevämmissä kappaleissa.

Perinteisten suomigospelin bändisoittimien varaan rakentava musiikki on elektronisten sävyjen ja elementtien ansiosta täynnä uutta elämää. Mielenkiintoiset sanoitukset unelmlupausnet_taysosumaoivat kerta toisensa jälkeen taivaasta, joka on loppuviimein yllättävän lähellä. Osansa saavat myös uskonratkaisu, uskonelämän kamppailut sekä Jeesuksen ristintyön ulottuvuudet. Kaikki avataan arkisella ja helposti ymmärrettävällä kielellä, ja ennen kaikkea kiinnostavasti ja riittävän yksiselitteisesti. Yhtyeen monitoimimiehenä kunnostautuva Esa Klapuri on veistänyt biisiaihiot huh-huh-hurjan hienosti. Erityisesti mieleen jäävät hauskalla tavalla ihmisluonteen epätäydellisyyttä kuvaileva nimikappale sekä levyn päättävä tunnelmallinen ja taivaskaipuuta huokuva duetto Mansikkamaa.

Mieleenpainuvin kappale

Mieleenpainuvia kappaleita on levyllä useita. Kuitenkin vahvimpana mielessä soi, ja on soinut jo pitkään, Voittajana maalissa, joka yksinkertaisesti ilmaistuna on vaan niin älyttömän täydellinen. Lue tarkempi kuvaus kappaleesta, joka oli LupausNetin valinta vuoden 2014 mieleenpainuvimmaksi kappaleeksi.

Yhteenveto

Kuriton kakara on monipuolinen, mielenkiintoinen ja erinomaisesti viimeistelty albumi, joka jää historiaan eräänlaisena käänteentekevänä albumina suomalaisessa kristillisessä musiikissa. Levynä, jossa suomigospelin vahvat ja vankat, hyväksi koetut perinteet kohtaavat tämän päivän vaatimukset. Aistittavissa on murros ja muutos, jollaista ei vielä aiemmin ole koettu. Kiitos HERZ!

19.6.2015 / Lassi

Tämä pysäytti

HERZ-yhtyeen Kuriton kakara on LupausNetin viides täysosuma-arvion saanut albumi. Aiemmat viiteen plussaan päässeet albumit ovat

Julkaisutiedot: HERZ – Kuriton kakara (Villi Muuli Entertainment Oy, 2015)

 

About The Author