Levyarvostelu: Gospel Covertajat – Virsikirjan lisälehdillä

Levyarvostelu: Gospel Covertajat – Virsikirjan lisälehdillä

Mielikuvituksellisista covereistaan tutuksi tullut jyväskyläläisyhtye Gospel Covertajat on jälleen onnistunut luomaan uutta. Vaikka aihiot ovat alkujaan muiden käsialaa, on yhtye onnistunut kutomaan Virsikirjan lisälehdistä sellaisen mestariteoksen, että paremmasta ei väliä. Gospel Covertajien viides levy Virsikirjan lisälehdillä tarjoaa kuulijalle aarreaitan, josta riittää ammennettavaa pitkäksi aikaa.

Ammattitaitoisten muusikoiden kädenjälkeä ei voi kuin ihailla. Niin monipuolisesti ja -muotoisesti nämä evankelis-luterilaisen kirkon uudet virret on levylle rakennettu. Selvästi korkealle tasolle asetetusta musiikillisen uudistumisen ja oman kädenjäljen tavoitteesta huolimatta yhtyeen versiot palvelevat alkuperäisiä versioita kunnioittavasti. Sovitukset osoittavat erinomaisesti herkästi tietyn musiikkityylin rajoihin kapeasti asemoituvien upeiden musiikkiteosten laajemman potentiaalin eri tyylilajien ystäville.

Levyllä soivat jazz, lattarirytmit, folk- ja pop-sovitukset ja reggaekin. Jokainen soitin pääsee elämään sydämensä kyllyydestä. Vaikka lisälehdillä seilataankin ei sanomasta ole millään muotoa tingitty. Ilahduttavasti uusissakin virsissä lauletaan Jeesuksesta, taivaasta, seurakunnasta ja kristityn vaelluksesta vain hieman tuoreemmin sanankääntein kuin emopainoksessa.

Levyn laulut on taitavasti koottu ja valittu. Aina sykähdyttävä Kahden maan kansalainen on hyvä, samoin uudempi Kirkko olkoon niin kuin puu helmeilee kirkkaasti. Suojelusenkeli hiljentää miettimään ja Nyt pelko pois kasvaa tarinanomaisesti jääden mieleen erityisesti vahvan bassokulkunsa ja intensiteettinsä ansiosta.

Mieleenpainuvin kappale

Virsi taipuu toden totta moneen muotoon. Nyt nouse, kiitä Luojaa on rytmikkäällä sovituksellaan hyvä osoitus siitä, mitä herkkua osaavat muusikot saavat erilaisista lähtökohdista aikaan.

Yhteenveto

Gospel Covertajat tekee suomalaiselle kirkkokansalle ison palveluksen sovittaessaan virsikirjan uudet laulut arvoiseensa pölyttömään muottiin. Arvokkainta Gospel Covertajien tekemässä työssä on se, miten yhtye rakentaa siltaa kappaleiden alkuperäisten versioiden ulottumattomiin jääneiden ihmisten luokse. Sille nostan erityisesti hattua. Vastaväitteitä en osaa tälle kokonaisuudelle nimetä vaan jään nöyränä odottamaan yhtyeen levyn kannessa lupailemaa osaa kaksi.

Tämä pysäytti

Gospel Covertajien Virsikirjan lisälehdillä on LupausNetin kahdeksas täysosuma-arvion saanut albumi. Aiemmat viiteen plussaan päässeet albumit ovat

Kaskinen-Simojoki – Onnen vuori–Lauluja kutsumuksesta
Petri Ritari – Elon meri
Ida Bois – Tarinoita meistä kaikista
Maria Lappi – Välähdyksiä
Herz – Kuriton kakara
Maksetut Viulut – Maksetut Viulut
Miriam – Vertaistukiryhmä

GOSPEL COVERTAJAT – VIRSIKIRJAN LISÄLEHDILLÄ

Julkaisutiedot:
Gospel Covertajat, Virsikirjan lisälehdillä (GC-Musiikki, 2016)

lupausnet_taysosuma

About The Author