Levyarvostelu: Exit – 3.0

Levyarvostelu: Exit – 3.0

Kaikkien gospelmusiikin ystävien, ja gospelia vähemmän kuuntelevienkin, tuntema Exit-yhtye saavutti kuluvana vuonna merkittävän rajapyykin yhtyeen täyttäessä jo pyöreät 30 vuotta. Uuden kymmenluvun alkamista albumin julkaisemisen merkeissä juhlinut Exit lupaili uuden levyn myötä myös päivittynyttä ilmettä erityisesti uuden tuottajan mukanaan tuomien mausteiden muodossa. Levyä kuunnellessa on kuitenkin rehellisesti todettava, että uudistukset jäivät, kenties tietoisen valinnan tuloksena, lähinnä kosmeettisiksi.

Vaikka äänimaailmassa pientä kehitystä onkin havaittavissa, ovat laulujen rakenteet ja sanoitukset hyvin ominaisia sekä uuden sukupolven, eli Jari Levyn ja Markku Perttilän ajan, että alkuperäisen Pekka Simojoen Exitin tyylille. Mukavan erilaisia kaikki kappaleet ovat jälleen tällä uudellakin levyllä. Hienoisen pettymyksen aiheutti kokonaisuudessa se, että aavistuksen turhan selvästi iskelmäkeikutuksen puolelle kallistuvat kappaleet jättivät jalkoihinsa yhtyeelle tunnusomaisemman rauhallisesti rokahtavan ja menevämmässä rytmissä etenevän musisoinnin.

Sama tuttu poljento käynnistää levyn, kun ollaan taas Exitin tapaan matkalla jonnekin, tällä kertaa Damaskoksen tiellä. Exitin ehdoton vahvuus, ja kenties myös pitkän iän salaisuus, on se että useampi yhtyeen jäsenistä tykkää laulamisesta. Tämä taas tuo monipuolisuutta tulkintaan ja lisää mukavasti levyn kuuntelukestävyyttä. Avausraita Damaskoksen tie on energiatasoltaan onnistunut ja kuuluu levyn parhaisiin lauluihin. Rytmi on tasapainoinen ja sanoitukset selkeät. Monitasoinen sovitus on täyteläinen. Levyn viides kappale on varsin hyvin onnistunut Kristallivirta, joka kiteyttää hyvin Exitin musiikin perimmäisen tarkoituksen. Evankeliointi elämäntapana on kristityn elämän tärkein ulottuvuus. Jokaiselle tämä elämäntehtävä näyttäytyy omanlaisena ja Exitin tapauksessa kiteytyy avoimesti Jumalan armoa ja rakkautta Jeesuksessa julistavan musiikin ympärille.

Mieleenpainuvin kappale

Pekka Simojen parhaisiin lauluihin ehdottaisin lisättäväksi kappaletta Yksin uskosta. Niin monia hyviä toteamuksia ja ajatuksia jälleen arjen keskelle herättelevä laulu on evankeliumi tämän ajan murheisiin ja ainaiseen suorittamiseen väsyneelle, omassa voimassaan epäonnistuneelle ihmiselle. Laulu naulaa sielun seinään uskonpuhdistuksen merkkivuoden merkeissä sen tärkeimmän: Yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden. Eipä tuohon ole mitään lisättävää.

Yhteenveto

Kevyesti tuotantoaan uudistamaan pyrkinyt Exit tarjoaa levyllisen kevyttä, jo useampien vuosikymmenien varrelta tutuksi tullutta helposti kuunneltavaa kitarapoppia, joka taatusti miellyttää yhtyeen musiikin ystäviä. Tuttu ja turvallinen tekeminen peittää lopulta alleen hienoiset tuotannon muutokset ja uudistusyritykset. Yhtyeelle tyypilliseen tapaan levyn selkäranka on arjen tilanteisiin käytännönkin tasolla ulottuva rohkaiseva evankeliumin sanoma. Rohkeasti ja ymmärrettävästi Raamatusta ammentavat tarinat ovat laulujen arvokkainta antia.

EXIT – 3.0

Julkaisutiedot: Exit, 3.0 (Jiffel Music Group, 2017)

About The Author