Levyarvostelu: Chariots – Ainutlaatuinen

Chariots Gospelkuoro & Big Bandin kuudes levy Ainutlaatuinen julkaistiin marraskuussa 2015. Tammikuussa 2015 edesmenneen gospelmusiikin legendan Andraé Crouchin muistoalbumiksi lopulta muotoutuneen levyn kappaleet ovat peräisin Crouchin 1970- ja 80 -luvun tuotannosta. Albumin kahdentoista kappaleen joukossa ovat mm. Got Me Some Angels (Sain enkeleitä), Perfect Peace (Rauhan saat), My Tribute (Kiitokseni) sekä Soon And Very Soon (Kohta, kohta vaan).

Chariotsin aiempien julkaisujen tapaan kokoonpanon tekeminen on kauttaaltaan positiivisen laadukasta. Kokoonpano nojautuu vahvuuksiinsa, kun ehyet stemmat, vahvat ja tilaa saavat solistit sekä hyvin toimivat instrumentaaliosiot ovat vuoroin äänessä. Vahva yhteisen tekemisen maku on muutenkin voimavara, joka kantaa ja kuuluu läpi musiikin. Amerikkalainen gospelmusiikki on erottamaton osa Chariots Gospelkuoro & Big Bandia, mikä kuuluu jokaisessa sävelessä.

Erityisesti levyltä erottuvat kappaleet Niin ainutlaatuinen ja ikimuistoinen, vuonna 1971 valmistunut ja aina kuulijan rytmikkääseen heilumiseen johdattava yksinkertainen, mutta koukuttava Kohta, kohta vaan. Myös hyvät keuhkot omaavan laulusolistin vaativa Kiitokseni jää mieleen tasapainoisena ja tunteikkaana kappaleena.

Mieleenpainuvin kappale

Levyn päättää hallitulla tavalla aukeava ja rauhallisesti kasvava Kiitos Jeesus, joka nimensä mukaisesti johdattaa kuulijan kiitokseen ja ylistykseen. Huolimatta siitä, että maallinen taival saa jokaisen osalta päätöksensä jossakin vaiheessa, saamme kiittää Jeesusta iankaikkisesta elämästä, joka meillä Hänessä on. Kiitokseen ei usein tarvita pitkiä korulauseita. Kuten tässäkin kappaleessa, se olennaisin löytyy lopulta kahdesta sanasta.

Yhteenveto

Ainutlaatuinen on jälleen oiva osoitus jo yli 30 vuotta toimineen Chariots-kokoonpanon kyvyistä. Toimiminen mukavuusalueella rytmikkään gospelmusiikin parissa on kokoonpanolle luontevaa ja vaivatonta. Levy onkin suomenkielisen gospelrytmin ystäville ehdottomasti suositeltava kuuntelukokemus ja kelpo kunnianosoitus yhdelle amerikkalaisen gospelmusiikin tunnetuimmista lauluntekijöistä.

CHARIOTS – AINUTLAATUINEN

Julkaisutiedot: Chariots, Ainutlaatuinen (Päivä Osakeyhtiö, 2015)

About The Author