Levyarvostelu: Newsboys – Born Again

Alkujaan Australiasta lähtöisin oleva Newsboys on yksi tämän hetken suosituimmista kristillisistä yhtyeistä. Yhtye on julkaissut pitkän, 25-vuotisen uransa aikana lukuisia levyjä. Born Again on jo yhtyeen viidestoista studiolevy.

Born Again, Uudestisyntynyt, kuvastaa hyvin bändin tilannetta uutta levyä julkaistaessa. Yhtyeen viimeinen jäljellä ollut perustajajäsen Peter Furler  siirtyi muiden haasteiden pariin ja Dc Talkissa monella tavalla historiaa tehnyt Michael Tait, järjestyksessä yhtyeen kolmas solisti, tuli tilalle.

Heti levyn ensimmäisestä kappaleesta lähtien on havaittavissa, että nyt ollaan lähdetty hakemaan selvää irtiottoa aiempaan. Suurimpana syynä tähän on tietysti laulajan vaihtuminen. Edellisellä levyllä Furlerin taustoja laulanut Tait on saanut päävastuun yhdessä kappaleiden taustalla häärivän tuottajakaksikon, The Write Bros, kanssa. Tällä yhdistelmällä on saatu kyllä melkoisen puhtaaksi tuotettua mainstream-poppia. Kappaleet ovat lyhyitä, etupainotteisia ja tiiviitä, sekä toistavat toisiaan. Eli ovat toisin sanoen hyvin radiosoittoon sopivia. Musiikki on kyllä ihan kuunneltavaa, mutta se ei kuitenkaan tarjoa juuri tartuntakohtia, eikä oikeastaan varsinaisia hittejä. Tosin levyn nimibiisi ”Born Again” ja toinen single ”Way Beyond Myself” ovat nauttineet Amerikassa radiosuosiota. Edellämainitut edustavatkin ehdottomasti levyn parhaimmistoa. Lainabiisi Mighty to Save on hieno ylistyslaulu, mutta levyllä oleva versio ei kuulu niihin onnistuneimpiin. Born Again -levyä kuunnellessa Furlerin persoonallista, hieman karuhkoa, britti-aksentilla maustettua lauluääntä jää suorastaan kaipaamaan. Muutama ehyt veto toki tältäkin albumilta löytyy, ja nimikappale ”Born Again” on kyllä erittäin hyvä ja energinen biisi. Uskaltaisin jopa väittää, että bändin musa toimii takuuvarmasti livenä (Tämä varmistettu todeksi Maata Näkyvissä -festareilla).

Yhteenveto

Laulajan vaihtaminen on toki aina bändille hankalaa ja vaatii kuuntelijalta totuttelua. Olisiko helpompi ratkaisu ollut kuitenkin aloittaa puhtaalta pöydältä vaikka nimellä Taitboys tai Talkboys? Tai ottaa bändille uusi laulaja, jolla ei ole niin vahvaa sidettä johonkin menneeseen. Epäilemättä, mutta ehkäpä seuraavalla levyllä historian haasteet on jo selätetty ja bändin uusi syntyminen on jo vahvemmin ja varmemmin läsnä. Parannettavaa jäi siis vielä melkoisesti, mutta tällä kokoonpanolla on kyllä kaikki musiikilliset edellytykset jatkaa suosionharjalla myös tulevaisuudessakin. Seuraava levy kertookin paremmin, mihin suuntaan Newsboysin komea, jopa historiallinen, taival jatkuu.

23.11.2010 / Lassi

Tämä pysäytti

Jesus Freakin uusi versio 15 vuotta alkuperäisen jälkeen on ihan hyvä ajatus. Toisaalta, miksi nyt, ja erityisesti miksi Newsboysin tekemänä? Kappale ei tällaisenaan tarjoa mitään mainittavaa muutosta alkuperäiseen. Tosin KJ-52:n rap toimii.

About The Author