Levyarvostelu: Miriam – Karu maa

Miriam_KaruMaaEi niin Karulta Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva Miriam säväyttää esikoisalbumillaan. Kristillisen melodisen metallin tuoreimmat lähettiläät ovat osuneet debyyttialbumillaan naulan kantaan. Miriam tarjoaa Karu maa -levyllään melkoisen täyteläisen annoksen kärsimyksen, tuskan, ahdistuksen ja kiusauksen sinfoniaa. Positiivisessa mielessä.

Soitto kulkee levyn edetessä kypsästi sovitettujen kappaleiden selkärankana määrätietoisesti ja jämäkästi kuin postimies pakkasessa. Heikkoja kohtia on vaikea löytää. Kappaleissa on tunnistettavissa musiikkityylille, ja esikuville, ominaisia koukkuja ja käänteitä. Väliin sovitetaan kuitenkin mukavasti rohkeita suunnanmuutoksia ja yllättäviäkin ratkaisuja. Laulajan ääni on miellyttävä ja sopii kokonaisuuteen erittäin hyvin.

Karu maa ammentaa sanomaansa inhimillisen ihmisen tuskan ja ahdistuksen käänteistä. Kappaleiden sanoituksissa käsitellään kiusatun ja turmeltuneen ihmisen rankkaa maanpäällistä taivalta ahdistuksineen ja hätähuutoineen. Kaiken jälkeen on kuitenkin läsnä lohduttavasti kaunistelemattoman aito rukous armahtavan Jumalan puoleen.

Mieleenpainuvin kappale

Karu maa tarjoaa tähän monta hyvää vaihtoehtoa. Vaikka Samalla viivalla on hyvä ja erittäin toimiva kappale, ja vaikka levyn loppupuolelta löytyy monta tasavertaista ehdokasta, on tähän yhteyteen nostettava mieleenpainuvimpana Koiruus. Se kuvastaa tunnelmaltaan ja sovitukseltaan hyvin yhtyettä ja itse asiassa koko levyä. Itsekkyydessään itsensä menettänyt ihminen ei ansaitse pelastusta, mutta Jumalan armosta Hän ottaa vastaan ja kytkee elämän puuhun.

Yhteenveto

Debyytiksi levy on tasokas ja onnistunut kokonaisuus. Toteutus on ihailtavan ennakkoluulotonta ja ratkaisut useimmiten yllätyksellisiä. Soittimet saavat kokonaisuudessa mukavasti tilaa ja tahtia vaihdellaan kappaleen sisällä sujuvasti. Tätä levyä kuunnellessa ei pitkästymään pääse. Karu maa on synkkyydessään valoisa ja suorastaan oiva levy syksyn pimenevien iltojen iloksi.

13.10.2011 / Lassi

Tämä pysäytti

Sanoituksissa on mainioita, jopa nokkelia ilmaisuja. Kieliasu on rikas!

About The Author