Levyarvostelu: Minea – Voittaja.

Tykkirokin nimeen vannovan Minean kolmas albumi, Voittaja., on tarkkaan harkittu ja säntillisesti soitettu kokonaisuus. Puhtaaseen ja virheettömään lopputulokseen pyrkimisellä on hintansa. Oivasta toteutuksesta huolimatta levystä on vaikea löytää tartuntapintaa.

Levy on materiaaliltaan tasainen. Minean tehtaan liukuhihna jauhaa ja valmista syntyy. Musiikki on jollain tavalla teollisen kuuloista, persoonallisuutta ei juuri löydy. Äänet ovat kovin kliiniset ja puhtaat, eikä virheille ole tilaa. Kappaleet kulkevat tuttujen ja turvallisten kaavojen mukaan. Levy on kauttaaltaan täynnä puhtaita soundeja, tarkkaan harkittuja sovituksia ja kuvioita sekä hienoja, perinteisiä sooloja. Yhtye selvästi arvostaa jokaista jäsentään. Instrumentaalisoolot on merkitty levykansiin sanoitusten joukkoon ja solistit saavat näin ansaitsemansa huomion.

Sanoitukset ovat melko perinteisiä ja vakaita. Tuttujen juttujen mausteeksi on sekaan istutettu onnistuneesti uusia, kuvaavia ilmaisuja. Kappaleiden järjestys on hyvin mietitty ja onnistuneesti toteutettu. Melodia kuljetetaan laulun keinoin kirkkaasti kappaleesta toiseen ja sanat ovat selkeästi esillä. Laulusta vastaava Reijo Tiitinen hallitsee kyllä tyylilajin hienosti. Vibra ja kappaleesta Tulen talo löytyvä huudatus kaappaavat konsertissa yleisön taatusti mukaansa.

Mieleenpainuvin kappale

Voittaja.n avausraita Korkeimman suojassa tyhjentää suurelta osin odotukset. Kappale käy täysillä ja esittelee Minean kyvyt täysimääräisesti. Levyn loppuosa jääkin ensimmäisen kappaleen vuoksi toiselle sijalle. Korkeimman suojassa olisi tästä syystä voinut toimia vieläkin onnistuneemmin levyn keskivaiheille sijoitettuna.

Yhteenveto

Jälki on laadukasta kuunneltavaa. Yhtyeen sisin olemus jää kuitenkin levyä kuunnellessa osin aistimatta ja tästä syystä albumi jää hieman kaukaiseksi kuuntelukokemukseksi. Biisit toteuttavat tyylilajin ominaispiirteitä ja omaperäisyyden edellytyksenä oleva yllätyksellisyys unohtuu Voittaja.ssa sivuosaan. Kaikkiaan kokonaisuus on erittäin hienosti mietitty ja levy on laadukas niin musiikin kuin kansitaiteen osalta. Olennaisin, eli musiikillinen sisältö, ei kuitenkaan täysin vakuuta.

8.2.2012 / Lassi

Tämä pysäytti

Levyn kansimateriaali on miellyttävän pirteä ja laadukkaan oloinen. Korttipeli-teema on kuitenkin hieman kyseenalainen ympäristö kristilliselle sanomalle.

About The Author