Levyarvostelu: Kontrol – Lihaa ja verta

Kontrol_LihaaJaVertaKahden miehen kokoonpano Kontrol julkaisi debyyttialbuminsa huhtikuun lopulla. Elektronista rockia soittavan yhtyeen levy Lihaa ja verta on nostanut bändin nopeasti kristillistä musiikkia kuuntelevien tietoisuuteen. Kontrol avaa esikoislevyllään tietä pop-gospel -vivahteiselle elektroniselle rockille, jota on aiemmin kuultu suomalaisessa kristillisessä musiikissa vain harvoin, jos koskaan. Kontrolin esikoislevy on erityisesti musiikilliselta toteutukseltaan varsin onnistunut teos.

Levy on tuotannollisesti kerrassaan erinomainen. Jälki on laadukasta ja laulu sekä taustat toistensa kanssa hyvässä tasapainossa. Kappaleet ovat mukavasti toisistaan poikkeavia ja enemmän tai vähemmän elektronisia. Sähköisen sähäkkä tunnelma vaikuttaa jokaisessa laulussa ja musiikkityylin asettamat haasteet onnistutaan hyvin voittamaan. Yksipuolisuuteen ei jämähdetä. Laulusta ja kitarasta vastaavan, Idän Ihmeistäkin tutun, Atte-Veikko Kemppaisen sekä koskettimet ja ohjelmoinnin hoitavan Mikko Partasen muodostaman kaksikon yhteistyö toimii ja kantaa hedelmää.

Sanoituksissa haetaan vapautta ihmiselämän surujen ja murheiden kierteestä. Apua etsitään ahdistusten, masennuksen ja lihan otteen keskeltä kumpuavaan tuskaan. Jumalan armo ja rauha nousee sanomasta esille, kuten kappaleessa Läpi kyynelten hyvin todetaan: ”Hänessä tyyntä on”. Kappaleiden sanoitukset ovat hyvin rakennettuja ja lauseiden välistä myös totuus löytyy, mutta ei välttämättä heti ensi kuulemalta.

Mieleenpainuvin kappale

Vaikka levyn nimikappale Lihaa ja verta kutkuttaa kuulijan korvia tarttuvalla kertosäkeellä ja kaikin puolin laadukkaalla rakenteella, jää mieleenpainuvimpana biisinä mieleen kappale numero seitsemän, Masentuneelle ystävä. Sen sanoma koskettaa tänä päivänä niin monia omiin ongelmiinsa sotkeutuneita ja taakan alle murtuneita. Herra, anna jokaiselle masentuneelle ystävä.

Yhteenveto

Kontrol onnistuu debyyttialbumillaan hienosti. Sanoitusten osalta syvempi hengellinen sanoma ei pintapuolisella kuuntelulla täysin aukea, mutta useamman kuuntelukerran jälkeen sanat alkavat kuvastaa ikuisen rakkauden ja toivon sanomaa. Monimuotoinen aitous on valttia ja siinä yhtye tällä levyllä todella onnistuu. Laadukas lopputulos ei häviä isojen levy-yhtiöiden suojateille.

22.7.2012 / Lassi

Tämä pysäytti

Suomi-gospel on viime vuosina saanut monta uutta lahjakasta, Taivaan Isän rakkauden löytänyttä artistia, jotka tuovat rohkeasti uskoaan esille tyylilajista riippumatta. Kontrol tuo jälleen uuden musiikkityylin kristillisen musiikin ystävien iloksi.

About The Author