Levyarvostelu: Heimo Enbuska – Sinun kanssasi

Heimo Enbuska on toiminut hengellisen musiikin parissa jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Monipuolisen hengellisen työnsä kautta monille tutuksi tullut laulaja-lauluntekijä jättäytyi sivuun pastorin työstään voidakseen keskittyä paremmin musiikin kautta tapahtuvaan palvelutyöhönsä. Kokoelmalevynsä syyskuisen julkaisemisen jälkeen miestä onkin voinut nähdä kuuluttamassa evankeliumin ilosanomaa eri puolilla Suomea.

Maanläheisistä ja sanomaltaan selkeistä lauluistaan tunnetuksi tulleen Heimo Enbuskan uusin albumi, country-tyylinen Sinun kanssasi, ilmestyi huhtikuussa 2012. Levy sisältää tuttuja hengellisiä lauluja, jotka koskettavasta ja selkeästä sanomasta huolimatta jäävät tällä levyllä kokonaisuutena kovin vaisuiksi.

Levy käynnistyy varsin onnistuneella kappaleella, On kaita tieni, jossa kirkkaasti soiva huuliharppu herättää kuulijan kiinnostuksen puhtaalla ja vivahteikkaalla soinnillaan. Luontevalla rytmillä etenevä kappale on sovitukseltaan mukavan muhkea ja odotuksia herättävä. Ensimmäisen kappaleen jälkeen levyn tarjonta alkaa kuitenkin toistaa itseään ja laulujen tarjoama kosketuspinta kaventuu. Levyn sovituksissa pelataan varman päälle ja mielikuvituksellisuus uupuu. Kappaleet nojaavat vahvasti Heimon lauluun ja taustat jäävät valitettavan vaisuiksi. Country-tyyliä haetaan, mutta toteutus jää ontoksi ja epävarmaksi. Musiikillinen ilo ja vetävät soolot uupuvat muutamaa pientä pilkahdusta lukuunottamatta.

Laulussa Enbuska onnistuu kohtalaisen hyvin. Myös yhteistyö taustalaulajien kanssa toimii. Paikoitellen on kuitenkin havaittavissa hieman tyylillistä yliyrittämistä. Työskentely on kuitenkin varmaa alusta loppuun saakka.

Mieleenpainuvin kappale

Jo aiemmin mainittu levyn avausraita, On kaita tieni, on ehdottomasti albumin parasta antia. Laulu on täynnä rehellistä ja perinteistä sanomaa Kristukseen uskovan ihmisen taivaallisesta määränpäästä: Kodista Jumalan luona.

Yhteenveto

Sinun kanssasi ei valitettavasti ole Heimo Enbuskan onnistuneimpia levyjä. Toteutus jää kokonaisuutena yksipuoliseksi ja tuotannolliselta puolelta hieman vanhanaikaiseksi. Albumin laulut ovat tuttuja ja jo moneen kertaan sovitettuja. Levyn sovituksissa ei onnistuta tavoittamaan uutta, virkistävää johtolankaa, vaan laulujen muoto jää vahvasta sanomallisesta sisällöstä huolimatta haaleaksi pintaraapaisuksi. Suomigospelissa countrya ei liiemmin kuule, joten siitä suuri plussa.

25.5.2012 / Lassi

Tämä pysäytti

Levystä jää hieman sellainen kuva, että se on haluttu saada valmiiksi pian. Kuitenkin jo pienellä viilaamisella lopputulos olisi voinut olla sykähdyttävämpi. Myös kansilehden osalta.

About The Author