Levyarvostelu: Elina Vettenranta – Nyt syttyy valot tuhannet

elina_vettenranta_nyt_syttyy_valot_tuhannet

Lähivuosien lahjakkaimpiin hengellisten laulujen tulkitsijoihin kuuluva Elina Vettenranta julkaisi Aikamedian kustantamana 12 kappaleen joululevyn Nyt syttyy valot tuhannet marraskuussa 2012. Tangokuningattareksi kesällä 2006 kruunattu Vettenranta on esiintynyt lukuisilla eri kokoelmalevyillä iskelmä- ja tanssimusiikin edustajana. Edellisellä, vuonna 2010 julkaistu Kastepisara, levyllään Elina Vettenranta irtautui perinteisestä iskelmä- ja tanssimusiikista siirtyen tulkitsemaan hengellistä musiikkia, jossa elämä ja erityisesti Jumalan parantavan rakkauden tuoma toivo ovat vahvasti esillä. Vasta julkaistu joululevy välittää kuulijalle tuota samaa Jumalan rauhaa, toivoa ja rakkautta onnistuneesti valittujen perinteisten ja uudempien joululaulujen välityksellä. Elina Vettenrannan joululevy täyttää jokaisen joululaulujen ystävän odotukset ja vie ajatukset väistämättä niin lähimmäisten kuin seimen läheisyyteen.

Täytyy myöntää, että en ole varsinaisesti joululevyjen ystävä. Jokajouluinen joululevyjen tarjonta niin tuttujen kuin tuntemattomampien sekä koti- että ulkomaisten artistien toimesta tuottaa enemmän kuin riittävästi kuultavaa. Täksi jouluksi kotimaisista ns. hengellisistä artisteista joululevyn ovat julkaisseet Elina Vettenrannan lisäksi mm. Juha Tapio, Pekka Laukkarinen Trio, Mika Karola ja Keijo Blommendahl. Toki tämä tarjoaa valinnanvaraa laulujen ja, perinteisten laulujen ollessa suosiossa, ennen kaikkea sovitusten kautta. Toisaalta taas ylitarjonnan vuoksi joululevyt jäävät harvoja mieleenpainuvimpia levyjä lukuunottamatta valitettavan usein menneen talven lumiksi. Elina Vettenrannan Nyt syttyy valot tuhannet osoittautuu kuuntelun jälkeen erittäin onnistuneeksi levyksi ja kuuluu ehdottomasti myös tulevien joulujen suosikkeihin.

 
Erityisesti keskirekisterillä erittäin vahvana tulkitsijana erottuva Vettenranta onnistuu levyllä kertakaikkiaan mainiosti. Hänen äänensä valtaa tunnelman ja koskettaa
kuulijan sisintä kuin kirkonkellojen vaimea kumina jouluaamun ensimmäisinä hetkinä. Uudet, kevyemmät sekä vanhat, hartaammat laulutlupausnet_taysosuma vuorottelevat levyllä tasapainoisesti ja avautuvat Vettenrannan tulkitsemana poikkeuksellisen koskettavina. Elina Vettenranta osoittaa olevansa niitä harvoja laulajia, jotka saavat varpusen jouluaamuiseen lentoon kappaleen ansaitsemalla tavalla. Levyn tunnelma kantaa alusta loppuun saakka ja sointi huokuu akustiikallaan perinteistä pienen maalaistalon jouluista tunnelmaa, jossa keskitytään ulkoisten ansioiden sijasta joulun sanomaan ja yhdessäoloon.

Mieleenpainuvin kappale

Vaikka Timo Koivusalon mainio Joulurauhaa on ns. uudemmista joululauluista parhaiten onnistuneita ja omiin suosikkeihini lukeutuva Taivas sylissäni on erityisesti Carolan alkuperäiskielellä tulkitsemana koskettavimpia jouluisia lauluja, on tämän albumin mieleenpainuvin kappale perinteinen ja kaikille niin kovin tuttu, Sakari Topeliuksen runoon pohjautuva, ja taustansa johdosta aina pysäyttävä, Varpunen jouluaamuna, jonka syvimmän olemuksen Elina Vettenranta onnistuu tulkinnallaan saavuttamaan.

Yhteenveto

Nyt syttyy valot tuhannet on erinomainen levy. Laulut on taiten valittu ja kokonaisuus soi yhteen onnistuneesti. Pääosin hyvin minimaaliseksi jäävä tausta on omiaan antamaan tilaa Vettenrannan selkeälle ja kirkkaalle äänelle. Paikoitellen sovituksissa olisi voinut kenties panostaa taustalaulun ja taustojen täyteläisyyteen enemmänkin. Elina Vettenrannan tuorein albumi on ehdottomasti joululevy sieltä parhaasta päästä.

17.12.2012 / Lassi

Tämä pysäytti

Pekka Simojoki on jälleen tälläkin levyllä mukana. Simojoen uusi, Leena Suutarlan sanoittama, jouluinen laulu Seimen luona jatkaa loistavan lauluntekijän onnistuneita sävellyksiä, joista mm. Minä tulin sinua varten, Pieni taivaan enkeli ja Tulkoon joulu ovat jo aiemmin tutuksi tulleita.

About The Author