Levyarvostelu: Rauno Karmitsa – Rukouslauluja, Ristisi on

Levyarvostelu: Rauno Karmitsa – Rukouslauluja, Ristisi on

Evankelistana ja Heureka-yhtyeen laulaja-kitaristinakin tunnetulta Rauno Karmitsalta ilmestyi uusi sooloalbumi viime syksynä. Karmitsan, jolta ovat aiemmin ilmestyneet mm. albumit Pilgrim in This World sekä Aurinko ja meri, uusi levy on nimeltään Rukouslauluja. Lopulta pitkän prosessin tuloksena syntynyt levy pitää sisällään nimensä mukaisesti hiljentymiseen ja rukoukseen johdattavia hengellisiä lauluja. Sinnikkään ja määrätietoisen rukouksen tavoin Rauno Karmitsan levyn luomistyön tulos on kaiken siihen käytetyn ajan arvoinen. Helposti lähestyttävä ja voimaannuttava Rukouslauluja kutsuu ja johdattaa rukoilemiseen väsyneenkin uudestaan ristin juurelle.

Jo hieman vanhempien, hienosti sanottuna ajattomien, hengellisten laulujen rinnalle on nostettu mukaan myös muutamia nuoremmalle yleisölle tuttuja kappaleita. Tämä on varsin onnistunut valinta ja antaa eri ikäisille kuuntelijoille mahdollisuuden tykästyä ja kuulla uutena versiona juuri se oma suosikkilaulu. Suomigospel-versioksi sovitettu Suhe Liven ylistyslaulu Et koskaan hylkää mua on mukavasti alkuperäisestä poikkeava. Monelle tutun Chariotsin ensimmäisen kerran suomeksi levyttämä Israel Houghtonin kappale Friend of God (Jumalan ystävä) on myös Karmitsan versiona varsin mainio näkemys aiheeseen. Muita mieleenpainuneita kappaleita ovat erityisesti nimiraita Ristisi on sekä Rakkahin Jeesus. Karmitsan ohella niin ikään Heurekasta tutut Jari ja Tommi Levy ovat antaneet vahvan panoksensa levyn syntymiseen.

Kitaravetoiset ja erityisesti vahvaan laulutulkintaan nojaavat laulut kulkevat levyllä mukavan rauhallisesti eteenpäin. Ikuisen sanoman äärellä olevat kappaleet saavat Karmitsassa tulkin, joka todella vaikuttaa elävän rukouksesta toiseen. Niin vahvasti laulujen sisälle Karmitsa tulkinnassaan pääsee.

Mieleenpainuvin kappale

Anna henkesi vaikuttaa jää kappaleista vahvimmin mieleen. Laulu tulee yksinkertaisessa selkeydessään hyvin lähelle ja Karmitsan tulkinta on hyvin vaikuttavaa.

Yhteenveto

Miellyttävällä ja lämpimällä äänellä laulavaa Karmitsaa kuuntelee mielellään. Rauhalliset sovitukset antavat hyvin tilaa tulkinnalle ja kuulijan hiljentymiselle. Nämä Rauno Karmitsan levyttämät rukouslaulut sopivat erityisen hyvin seurakuntien rukousiltojen ohella myös kiireisen ihmisen hiljentymishetkien taustalle.

RAUNO KARMITSA – RUKOUSLAULUJA

Julkaisutiedot: Rauno Karmitsa, Rukouslauluja – Ristisi on (Aikamedia Oy, 2017)

About The Author