Levyarvostelu: Rainer Lindeman – Kaunis päivä

Levyarvostelu: Rainer Lindeman – Kaunis päivä

Rainer Lindeman on ollut levyrintamalla varsin aktiivinen viime vuodet. Lasse Heikkilän kanssa yhteistyössä toteutettujen albumien Lämpenevää (2013) ja Valkenevaa (2015) jälkeen Lindeman on ottanut lokakuussa ilmestyneellä levyllään Kaunis päivä ohjat entistä vahvemmin omiin käsiinsä. Yhdestätoista kappaleesta valtaosa on Lindemanin käsialaa, mutta joukkoon mahtuu myös kaksi hengellisistä laulukirjoista tuttua kappaletta.

Romanimusiikkia ansiokkaasti edistänyt Lindeman on hakenut sovituksiin voimaa erityisesti romani- ja lattarimusiikin puolelta. Ilahduttavasti myös muita vähemmän suomalaisessa gospelmusiikissa kuultuja tyylilajeja voi kappaleiden sovituksista aistia. Taustat ovat muhkean runsaat ja paikoin jopa aavistuksen turhankin tukevat. Vahvassa roolissa jokaisessa kappaleessa oleva näppäilykitara luo levylle välittömän ja intiimin tunnelman, jota ajoittain soivat jousisoittimet onnistuneesti tukevat.

Levyn sanoituksissa käydään hengelliselle musiikille varsin perinteiseen tapaan läpi Jumalan rakkauden läsnäoloa elämän eri tilanteiden keskellä. Vanhan, syntisen elämän taakse jättäminen ja uuden elämän löytäminen Kristuksessa on niin ikään vahvasti esillä.

Mieleenpainuvin kappale

Levyn keskimmäinen kappale, iki-ihana Päivä vain loksahtaa upeasti kohdilleen. Jazzahtava sovitus tuo mainiolla tavalla uutta virinää vanhaan tuttuun lauluun. Kappale vie sovituksellaan torvineen, rumpuineen, laulustemmoineen ja äänimaailmoineen totta tosiaan osuvasti perinteisen jazzin tunnelmiin.

Yhteenveto

Rainer Lindeman laulaa ja soittaa hyvin. Sovitukset ovat monipuolisia ja levyn yleisvire vahvasti evankelioiva. Uusien kappaleiden väliin on sijoitettu onnistuneesti pari tutumpaa laulua. Sanoitusten pohdiskelut ovat melko tavanomaisia ja pitävät sisällään kristilliselle sanomalle sekä musiikille keskeisiä elementtejä. Kaikki on siis hyvin mietittyä ja rakennettua. Tästä huolimatta uutukainen jää Lindemanin edelliseen levyyn verrattuna kokonaisuutena silti muutaman askeleen jälkeen.

RAINER LINDEMAN – KAUNIS PÄIVÄ

Julkaisutiedot: Rainer Lindeman, Kaunis päivä (RL-Music, 2017)

plus_half_48

About The Author