Levyarvostelussa: Exit – Armo tuli kylään

Kyllä kyllä, vanhassa vara parempi vai miten se sanonta kuuluukaan. Suomigospelin harvoihin 1980-luvulta saakka toimineisiin vanhuksiin kuuluvan Exitin ensimmäisestä julkaisusta on ehtinyt kulua jo 21 vuotta. Yhtyeen kokoonpano on vuosien vaihtuessa melkoisesti muuttunut, mutta edelleen kolme seitsemästä Armo tuli kylään -kokoonpanon soittajasta on ollut mukana alusta saakka. Ei lainkaan huonosti, jos tilannetta vertaa muutamaan muuhun useampia vuosikymmeniä pystyssä olleeseen gospel-porukkaan.

Armo tuli kylään on järjestyksessään Exitin 14. julkaisu. Levyltä löytyy 12 täysimittaista kappaletta, jotka ovat syntyneet neljän eri säveltäjän kynästä. Sanoituksissa käsitellään tuttuun Exit-tapaan monipuolisesti, mutta selkokielisesti, uskon ja hengellisen elämän arvoituksia ja ominaisuuksia. Kappaleiden toteutukset ja laulajat vaihtelevat tasaisesti levyn edetessä. Kuulijan mielenkiinto saadaan heräteltyä uudestaan ja uudestaan, kun laulaja ja soittotapa säännöllisesti vaihtuu. Voisi kai perustellusti todeta, että kyseessä on jonkinlainen kokoelma-levy, vaikka kaikki kappaleet Exitin nimissä, ja tällä levyllä ensimmäistä kertaa, julkaistaankin.

Yhtyeen musiikillinen tyyli on kokenut melkoisen kehityksen muuttuen 90-luvun kevyestä Simojoki-gospelrockista, ja jopa edellisestä studioalbumista ”Sateen kohinaa”, tämän päivän muottiin soveltuvaksi pop-musiikiksi. Jos kokonaisuutta ajatellaan, on levyllä aimo annos tasaisen laadukasta soittoa ja tekemistä. Tämä usean laulajan malli tuntuu toimivan ainakin Exitin kohdalla poikkeuksellisen hyvin ja kokonaisuus pysyy tiukasti hallussa.

Yhtyeen, ja levyn, rikkaus on eittämättä juuri tuo aiemmin mainittu kokoelma-tyylinen vaihtelevuus niin musiikkityyleissä kuin solisteissa. Musiikki kulkee jouhevasti eteenpäin, sanoitukset toimivat ja sovituskin puree. Levyn nimikappaleessa Armo tuli kylään on ehdottomasti klassikkoainesta. Jari Levyn sävellys on selkeällä piano-leadilla maustettu biisi, jonka voisi hyvin sijoittaa vaikkapa valtakunnallisen kaupallisen radiokanavan soittolistoille. On tarttuva melodia ja pohdintaa aiheuttavat sanat. Tämä on erittäin toimivaa gospel-poppia.

Yhteenveto

Tällä toteuttamismallilla on saatu luotua yksi vuoden merkittävimmistä ja laadukkaimmista kotimaisen gospelin julkaisuista. On toimivia sovituksia, oivaltavia sanoituksia ja tarttuvia säkeitä. Mutta toisaalta, olisiko näillä eväillä voinut saada aikaan vieläkin syvällisemmän lopputuloksen?

8.5.2010 / Lassi

Tämä pysäytti

Vaikuttaa siltä, että tällä levyllä on jo havaittavissa hallittua lopun alkua tyyliin Exit featuring Pekka Simojoki. Liekö tämä viimeinen Exit-levy, jolla Pekka Simojoki on vielä ”pääosassa”.

Bonuksena täytyy vielä ehdottomasti nostaa levyltä nimikkokappaleen rinnalla mieleen tarttunut helmi. Matti Puttosen veto ”Tänne kuulu en” tuo elävästi mieleen koulun ahtaan liikuntasalin ja vilkkuvat värivalot sieltä jostain 90-luvun alkuvuosilta. Mielikuva on allekirjoittaneen ensimmäisiä live-kokemuksia ja aiheuttaa vähintäänkin pienoista alahuulen värinää. Kiitos tästä, pojat!

About The Author