Levyarvostelu: Yano – Yano

yano_yanoVuodesta 2011 lähtien yhdessä musisoinut Yano julkaisi nimeään kantavan debyyttialbuminsa omakustanteena viime vuoden marraskuussa. Kokonaisuutena tuotannollisesti vakuuttava esikoislevy pitää sisällään useita hyvin rakennettuja kappaleita ja tarttuvia kertosäkeitä. Soitto on virheetöntä ja laulajan persoonallinen ääni tekee yhtyeen musiikista helposti tunnistettavaa. Yano ei nojaa kappaleillaan yhteen menestysmalliin vaan uskaltaa suoraviivaisen ja tuhdin toteutuksen ohella olla sopivan rohkeasti myös herkkyyden asialla.

Useiden takavuosien suosikkiyhtyeiden kokoonpanoista tutuiksi tulleet Yanon jäsenet hyödyntävät ja yhdistävät eri yhtyeissä hankittua kokemustaan toimivasti. Kokemus tuo varmuutta ja moniulotteisuutta yhdessä tekemiseen ja tämä itsevarmuus on vahvasti levyllä läsnä.

Yhtye on onnistunut löytämään perinteisen suomi-gospelin ja modernimman elektronisilla elementeillä maustetun pop-rock -musiikin yhteyden toimivalla ja laadukkaalla tavalla. Yhteys luo Yanon musiikille erinomaisen ja tunnistettavan soundin.

Mieleenpainuvin kappale

Levyn avausraitana soiva Paluumatkalla on onnistunut kappale. Uskonelämän heräämistä selkeästi julistavan kappaleen aisaparina jää mieleen myös levyn viimeinen kappale Viimeinkin vapauteen. Nämä kaksi kappaletta sopivat sanoitustensa osalta hyvin yhteen ja siinä missä Paluumatkalla kertoo uskonratkaisun tekemisestä ja vanhan elämän taakse jättämisestä elämän suunnan kääntyessä kohti kotia, päättää Viimeinkin vapauteen levyn tarinat kuvailemalla tämän maallisen vaelluksen loppuhetkeä ja siirtymistä orjuudesta vapauteen.

Yhteenveto

Kokemus tuo varmuutta ja varmuus rohkeutta. Näinhän se monesti on ja pitää paikkansa myös Yanon kohdalla. Petri Mataran tuottama albumi ei pidä tuotannollisesti sisällään juurikaan heikkouksia. Levyn laulut ovat monipuolisia ja kaikki ratkaisut vaikuttavat hyvin ja harkiten päätetyiltä. Levy on kokonaisuutena onnistunut ja erinomaisen kuunneltava.

11.8.2014 / Lassi

Julkaisutiedot: Yano – Yano (Yano, 2013)

About The Author