Levyarvostelu: Tuula Portin – Risti vain jäljelle jää

tuulaportin_risti_vain_jaljelle_jaaTuula Portinilta ilmestyi heinäkuussa esikoislevy Risti vain jäljelle jää. Levyn laulut ovat monille tuttuja ja löytyvät kaikki suositusta Viisikielinen -laulukirjasta. Levyn kymmenen kappaleen joukossa ovat mm. Aamuruskon siivin, Halleluja, tunnet sydämeni sekä Tule, rauhan Henki. Hyvällä maulla valitut laulut eivät saa koko levyä nousemaan siivilleen ja lopputulos jää vaisuksi.

Kappaleiden alkuperäisversiot erottuvat toisistaan kohtuullisen paljon. Vuosien kuluessa tuttuja lauluja ovat ehtineet levyttää monet artistit ja myös erilaisia toteutuksia on kuultu. Seurakunnissakin lauluja on laulettu paljon.

Portinin levyllä kuultavat versiot ajavat laulut hyvin samankaltaiseen muottiin, mikä on kokonaisuuden kannalta ymmärrettävää. Kappaleet eivät kuitenkaan tarjoa varsinaisesti uutta näkökulmaa. Tarjolla on vain yksi uusi lauluesitys, jossa kohokohdat jäävät valitettavasti vähiin. Esimerkiksi Bass’n Helenin suosituimpiin kappaleisiin kuuluva Taisteluni, joka muodostaa tietyn vertailukohdan ja odotuksen kappaleen uusille versioille, olisi voinut olla käytettävissä olevia eväitä hyödyntäen enemmän ja rohkeammin Tuulan itsensä näköinen sovitus, jossa laulaja olisi päässyt aidosti kokeilemaan rajojaan. Valitettavasti näin ei ole, vaan tässä, kuten muissakin levyn lauluissa, taustat kulkevat omaa reittiään ja laulu etenee ikään kuin irrallaan muusta kokonaisuudesta jättäen hajanaisen olon.

Mieleenpainuvin kappale

Anna-Mari Kaskisen ja Petri Laaksosen Tule, rauhan Henki soi mukavasti ja taustalaulu tuo ryhdikkyyttä sovitukseen.

Yhteenveto

Levyn lauluvalinnat ovat hyviä ja tuttuja. Laulut jäävät levyllä kuitenkin vaisuiksi ja etäisiksi. Portinin laulu ja tulkinta ei pääse oikein missään vaiheessa samalle viivalle sanoitusten ja sävellysten kanssa, mikä tuo epävarmuutta kokonaisuuteen. Paljon jäi vielä parannettavaa seuraavalle levylle.

6.10.2015 / Lassi

Julkaisutiedot: Tuula Portin – Risti vain jäljelle jää (Medusa Production, 2015)

About The Author