Levyarvostelu: Tommi Parikka – Aamutähti

Levyarvostelu: Tommi Parikka – Aamutähti

Tommi Parikan ensimmäinen soololevy Aamutähti ilmestyi kesäkuun alussa. Alun perin lähinnä Parikan perheenjäsenistä koostuneen Vastavirta -musiikkiryhmän levyprojektiin suunnitellut kappaleet päätyivät lopulta tuotantoprosessin edetessä Tommin soololevylle. Vaikka Aamutähti onkin Tommi Parikan nimellä julkaistu, löytyy sen taustalta aiemmin mainitun musiikkiryhmän yhtä vahva panos.

Levyn laulut ovat pääasiassa säveltäjä-sanoittaja Reijo Parikan käsialaa, joskin useissa kappaleissa myös artisti itse on joko yhdessä isänsä tai yksin ollut sanoituksia laatimassa. 1980-luvulla oman tuotantonsa aloittaneen vanhemman Parikan rokahtavaan musiikkiin taipuvainen sävellystyyli kaikuu vahvasti läpi suurimmassa osassa kappaleista, vaikka tuottajana toiminut Antti Ikonen onkin saanut vietyä sovitusten osalta kappaleita varsin monipuoliseen ja kevyempään suuntaan. Yleisilme ammentaa silti tunnelmia ennen kaikkea muutaman kymmenen vuoden takaisesta kristillisestä rokkituotannosta tarvolaaksomaiseen tyyliin.

Laulujen raamatusta ja kristityn elämästä nousevat sanoitukset herättelevät positiivisen rehellisellä tavalla ajatuksia. Kristillinen elämänkatsomus paistaa häpeilemättä läpi eikä minkäänlaisille kiertoilmaisuille ole katsottu olevan tarvetta. Erityisesti sanoituksillaan puhuttelevat nykyaikaista viihdekristillisyyttä vastaan kapinoiva Elämän ohjeita sekä maailman luomista ja elämän olemusta pohtiva Katson maailmankaikkeuteen.

Tommin ääni on herkkä ja mies kitaran kanssa -trubaduurille varsin hyvin sopiva. Vanhan rokkisoundin pyörteissä ja laulajan tyyliin hieman liian monimutkaisiksi rakennetuissa melodisissa ratkaisuissa hän ei kuitenkaan tunnu olevan aivan kotonaan.

Mieleenpainuvin kappale

Levyn onnistunein kappale on mielestäni heti albumin ensimmäinen raita Aamutähti. Tuntuu väistämättä siltä, että Tommi on parhaiten sisällä tässä laulussa. Arkisen rukouksen muotoon puettu kappale on kokonaisuutena rakennettu hyvin.

Yhteenveto

Aamutähti vyöryttää kaiuttimista rokkia ja folk-poppia sähkökitaroineen ja vakiokomppeineen. Varsin hyvällä ja tanakalla rytmityksellä mennään eteenpäin. Monimuotoisuutta levylle tuovat herkulliset pianohetket ja muidenkin soittimien soolot, joiden määrää ei levyllä ole säästelty. Koska tunnelataus on poikkeuksellisen vahva perheen tehdessä yhdessä musiikkia, olen melko varma siitä, että musiikki on levyn antamaa kuvaa vielä useamman asteen korkeammalla tasolla live-esiintymisen ollessa kyseessä.

TOMMI PARIKKA – AAMUTÄHTI

Julkaisutiedot: Tommi Parikka, Aamutähti (Oy Noice Light Ltd, 2017)

About The Author