Levyarvostelu: Poika & Maria – Kutsu

Poikajamaria-digipak-3mmViime marraskuussa Päivä Osakeyhtiön kustantamana ilmestynyt Poika & Maria -duon debyyttialbumi Kutsu on täynnä kappaleita uskosta, toivosta ja rakkaudesta. Mainioilla sanoituksilla hyvin henkilökohtaisiakin tuntemuksia ja kokemuksia läpikäyvä pariskunta Heidi & Aarni on saanut aikaan herkän, mutta voimakkaasti ajatuksia herättelevän levyn.

Levyn punaisena lankana on kutsu sekä omaan tehtävään että yhteiseen elämään Jumalan johdatuksessa. Toisaalta kappaleissa ajatukset, pohdinnat ja rukoukset nousevat Luojan suuntaan ihmiselämän eri tilanteiden keskeltä ja toisaalta lauluissa ovat vahvasti esillä myös kertomukset miehen ja naisen välisestä rakkaudesta sekä onnen ja voiman löytämisestä. Heidi (Simojoki) laulaa taitavasti ja hänen persoonallista ääntään ja pitkälle harjaantunutta laulutaitoaan kuuntelee mielellään. Aarnin ääni taas on herkkä ja hyvin aidon kuuloinen. Yhdessä nämä kaksi erilaista ääntä luovat vaikuttavan, toisiaan täydentävän yhdistelmän.

Piano ja akustiset soittimet tukevat rauhallisella otteellaan herkkää tulkintaa juuri sopivassa tasapainossa. Sanoitukset ovat raikkaita, elämänmakuisia ja erinomaisesti säkeisiin sovitettuja. Sanoituksissa sivutaan rohkeasti kaikkia elämänvaiheita lapsuudesta vanhuuden odotukseen ja kuolemaankin saakka.

Levyn lauluista mainitsemisen arvoisia ovat erityisesti loppuaan kohden kasvava Eevan tytär kappale, jossa pohditaan mielenkiintoisesti synnin orjuudesta ja ikeestä irti pääsemistä. Kuudentena soiva afrikkalaistyylinen Namib taas kuvailee vähäosaisemman arkea ja rakentaa vertailupohjaa aiempien kappaleiden erilaisiin havaintoihin elämän eri vaiheista. Poikkeuksellisen henkilökohtaiseksi levy muuttuu, kun pariskunta levyn lopuksi laulaa toisilleen häälahjaksi kirjoittamansa laulut.

Mieleenpainuvin kappale

Levyn nimikappale Kutsu on kertakaikkiaan virkistävä ja hyvin rakennettu kappale. Laulu kuuluu epäilemättä kuuntelemieni levyjen onnistuneimpiin avauskappaleisiin. Jumalan johdatusta, sitä me kaikki elämäämme tarvitsemme. Kappaleen sanoma on jotenkin niin positiivinen ja luottavainen, että sama luottamus siirtyy myös kuulijaan.

Vaatii luottamusta, uskollisuuteen, vastata Luojan kutsuun.

Yhteenveto

Kutsu-levyn tunnelma on läheinen ja hyvin aito. Musiikki on hyvin toteutettua, selkeää ja laulajat ovat pääosassa. Duettojen ystävänä en voi muuta kuin ihmetellä ja ihailla tätä mahtavaa kahden äänen yhteenkuuluvuutta ja kaunista sointia. Ensimmäinen virallinen askel musiikin saralla on onnistunut. Pojan ja Marian yhteinen matka on eittämättä vasta alussa.

28.6.2016 / Lassi

Julkaisutiedot: Poika & Maria – Kutsu (Päivä Osakeyhtiö, 2015)

About The Author