Levyarvostelu: Nina Åström – Joulun Kuningas

NinaÅström_JoulunKuningas300x298Nina Åströmin maineikas ura musiikin parissa on poikinut jälleen uuden tuotoksen, tällä kertaa joululevyn muodossa. Åström ei suinkaan ole ensimmäistä kertaa levyttämässä joululauluja. Laulajan ensimmäinen joulualbumi, Merry Christmas Jesus, julkaistiin vuonna 2001.

Viime vuosina Hilja Aaltosen teksteihin pohjautuvien laulujen vahvaksi ja koskettavaksi tulkitsijaksi profiloitunut Åström onnistuu taustajoukkoineen löytämään tuoreella albumilla tutuistakin joululauluista aivan uudenlaista energiaa. Toisaalta levy lankeaa useamman kappaleen osalta myös joululevyille tyypilliseen ansaan; kaikille tuttu ja turvallinen kappale ei erotu edeltäjistään vaan on parhaimmillaankin vain yksi versio muiden joukossa.

Joulun Kuningas sisältää yhteensä kaksitoista tuttua joululaulua, joista kahden esityskieli on englanti ja yhden ruotsi. Åström on valinnut levylle itselleen rakkaita joululauluja, mikä todella kuuluu tulkinnan aitoutena ja syvyytenä laulujen kautta. Levyllä kuullaan perinteisen kevyen musiikin soittimien lisänä myös monipuolisesti erilaisia muita instrumentteja. Pääosassa ovat kuitenkin aina Åströmin selkeä ja omintakeinen ääni sekä helposti tunnistettava laulutyyli. Laulujen sovituksista vastaa myös Åströmin edellisten, Hilja Aaltosen teksteihin sävellettyjä lauluja sisältävien albumien sovittaja Markus Vainiomäki. Vainiomäen kädenjälkeä ei tästä syystä voi olla tunnistamatta sekä hyvässä että huonossa.

Albumin avausraita Joulun kellot on erityisen onnistunut versio jo tasan sadan vuoden ikään ehtineestä suomalaisen rauhallisen ja perinteisen joulumusiikin klassikosta. Kappaleen jälkeen olo on kuin kaihi olisi siirtynyt syrjään molemmista silmistä. Avauskappaleen ohella esiin nousee myös erityisesti hieman tuoreempia joululauluja edustava Tiellä ken vaeltaa, joka on onnistuttu levyllä pukemaan mielenkiintoisiin uusiin vaatteisiin.

Mieleenpainuvin kappale

Jo aiemmin mainittujen kappaleiden ohella kahdentoista kappaleen joukosta painuu mieleen väkevimmin henkilökohtainen suosikkikappaleeni Heinillä härkien kaukalon. Laulu on hieno, tunnelmaltaan positiivisessa mielessä jopa samean utuinen ja aidosti alusta loppuun saakka kasvava kappale.

Yhteenveto

Joulun Kuningas on täysin Nina Åströmin ja tuottaja Markus Vainiomäen näköinen albumi. Jos pidit Åströmin levyistä Avoin taivas ja Minun aarteeni, pidät varmasti myös tästä kokonaisuudesta. Joulun Kuningas ei juurikaan erotu muiden ansiokkaiden joululevyjen joukosta, mutta tarjoaa kuuntelijalle useita herkkuhetkiä ja uusia tuulia tuttujen joululaulujen parissa.

22.12.2014 / Lassi

Julkaisutiedot: Nina Åström – Joulun Kuningas (Prisma-musiikki / Aikamedia, 2014)

About The Author