Levyarvostelu: Maksetut Viulut – Maksetut Viulut

Levyarvostelu: Maksetut Viulut – Maksetut Viulut

Raikkaasti ja riemukkaasti levysoittimessa pyörivä Maksetut Viulut -yhtyeen debyyttialbumi on lyhyesti tiivistettynä jotain erinomaista. Väkevällä otteella pääasiassa hyvin tuttuihin hengellisiin lauluihin tarttuva kokoonpano levittää albumillaan ilosanomaa niin positiivisella sykkeellä, että varttuneempaa musiikinystävää meno saattaa jossain vaiheessa jo hengästyttää. Tästäkin huolimatta tai välittämättä uskallan suositella levyä jokaisen musiikinystävän soittolistalle.

Maksetut Viulut on nykymittapuun mukaan varsin persoonallinen kokoonpano sekä soittimien että kappaleiden perusteella. Yhtyeen soittimet ovat perinteisiä kansanmusiikkisoittimia ja kaikkea muuta kuin lähtökohtaisesti nykyaikaisen sähköisiä. Mukaan sovituksiin ovat päässeet mm. viulu, mandoliini, kitara, harmooni ja piano, rytmisoittimia unohtamatta. Erityisellä tavalla mielenkiintoiseksi aitojen instrumenttien ja laulujen yhdistelmän tekee myös se, että levyn kappaleista puolet on syntynyt ennen 1900-lukua. Erilaisista lähestymiskulmista toteutettuihin virsilevyihin viime vuosina tottuneille suomalaisille uudelleen sovitetut vanhat laulut eivät sinällään uutta tai ainutlaatuista kuuntelukokemusta tarjoa, mutta jokin yhtyeen tavassa toteuttaa näitä, sanomaltaan edelleen hyvin ajankohtaisia ja ytimekkäitä, kappaleita on positiivisessa mielessä muista poikkeavaa.lupausnet_taysosuma

Maksetut Viulut antaa selkeiden sanojen ohella tilaa myös soittimien vuoropuhelulle. Avauskappaleessa On Jeesus lunastuksen jo täysin täyttänyt viulu avaa ytimekkäiden sanojen parina armon olemusta. Viimeinen kappale Tule kanssani, Herra Jeesus taas pyytää siunausta jokaiseen hetkeen ja tilanteeseen. Jotenkin osuvasti näiden kahden laulun yhteys osoittaa meille sen, että vaikka lunastus onkin jo Jeesuksessa saatu ja työ on siltä osin tehty, on Jeesuksen läsnäolo jokaisessa elämämme hetkessä silti tärkeää. Näiden kahden kappaleen välistä voidaan poimia myös esim. Paul Balochen suosittu ylistyslaulu Juudan Leijona, jonka yhtye hieman tavanomaisesta poiketen ottaa käsittelyyn rivakasti. Myös mahdottoman kipakalla harmoonipoljennolla käynnistyvä levyn ensimmäinen single Herraa hyvää kiittäkää erottuu joukosta lauluna, jossa sekä laulajat että kaikki soittimet pääsevät irrottelemaan.

Mieleenpainuvin kappale

Levyn pysäyttävimpänä kappaleena mieleen jää vuoden 2012 Maata Näkyvissä -festivaalien tunnuskappaleena ensimmäisen kerran esitetty Jumalan perhe. Kristittyjen yhteydessä on yliluonnollista voimaa. Olisiko tässä kappaleessa aineksia nousta kristikuntaa yhdistäväksi yhteislauluksi, kuten esimerkiksi Lasse Heikkilän Suomalainen Messu -kappale Laulu Suomelle tai Pekka Simojoen Yksi nimi ylitse muiden?

Yhteenveto

Maksetut Viulut tekee sen mitä lupaa. Viulut ovat musiikissa ilahduttavan vahvassa roolissa, ja toisaalta viulut on maksettu Jeesuksen ristintyön kautta, jota yhtye kappalevalinnoilla vahvasti esille tuo. Jotenkin tuntuu, että yhtyeellä on ollut varsin hauskaa levyä tehdessä. Tämä sama ilo välittyy kaiuttimien kautta myös kuulijan sydämeen.

23.11.2015 / Lassi

Tämä pysäytti

Ossi Mäki-Reinin musiikillista monilahjakkuutta voimme vain hämmästellä. Pitkällisenkään mietinnän jälkeen ei tullut mieleen ketään muuta, joka olisi ollut samanaikaisesti niin erilaisissa kokoonpanoissa mukana.

Maksetut Viulut -yhtyeen debyyttialbumi on LupausNetin kuudes täysosuma-arvion saanut albumi. Aiemmat viiteen plussaan päässeet albumit ovat

Julkaisutiedot: Maksetut Viulut – Maksetut Viulut (Maksetut Viulut ry, 2015)

About The Author