Levyarvostelu: Lars Edberg & Daybreak Rangers – I can see a world

LarsEdberg_DaybreakRangers_IcanseeaworldVaasan ja Seinäjoen seuduilta kotoisin oleva yhtye Lars Edberg & Daybreak Rangers lupaa konsertteihinsa saapuvalle yleisölle sataprosenttisesti elävää bluegrass-musiikkia. Musiikkityylille sopivien instrumenttien, kuten mandoliinin, banjon, viulun ja kitaran, avulla musisoivan yhtyeen debyyttialbumi I can see a world lunastaa yhtyeen antaman lupauksen täysin, vaikka studio-albumilla ei live-esiintymisen aitoutta tai tunnelmaa voida missään tapauksessa edes lähes sataprosenttisesti saavuttaa. Yhtyeen esikoislevy on tervetullut ja väkevä lisäys kotimaisen kristillisen musiikin julkaisujen joukkoon.

Esikuvikseen mm. The Isaacsin, Vince Gillin sekä Alan Jacksonin mainitseva yhtye on onnistunut valitsemaan levylle juuri oikeanlaisia, toisistaan lisävoimaa ammentavia kappaleita. Muiden lauluntekijöiden tuotannon ohella yhtye on ujuttanut joukkoon myös yhden, levyn nimikkokappaleeksikin nostetun, oman tuotoksensa I Can See A World, joka osoittaa, että yhtyeellä on kykyä myös oman musiikin tuottamiseen. Koko levy huokuukin juuri sopivasti sekä itsevarmuutta että hyvistä hetkistä syntynyttä musiikkia, ja on varmasti tekijöidensä näköinen.

Yhtyeen laulusolisti Lars Edbergin ääni on kuin tehty musiikkityyliin. Edbergin ääni soi sopivan rouheana ja tummasävyisenä, ja mikä parasta, myös englannin kieli soljuu laulajalta suomalaiselle albumille poikkeuksellisen vaivattomasti ja rennosti. Viulun kaunis ja kirkas sointi on sovitettu onnistuneesti, mikä täydentää mukavasti karheaa ääntä käyttävää Edbergiä.

Mieleenpainuvin kappale

Levyn mieleenpainuvimpana kappaleena nousee esille I Can See A World, joka ei jää millään tavalla albumin tunnetumpien kappaleiden jalkoihin, vaan kuuluu ehdottomasti levyn parhaiden laulujen joukkoon. Tarttuva kertosäe ja toimiva rakenne muodostavat kappaleen, joka jää taatusti soimaan korvien väliin.

Yhteenveto

Tummalla äänensävyllään tunnelmaa luova laulusolisti ja eri instrumenttien yhteistyönä aikaansaama musiikki soivat levyllä mainiosti yhteen. Välillä mennään tukka putkella eteenpäin kuin latotansseissa ja toisinaan taas laulaja päästetään luomaan omien vahvuuksiensa kautta rauhallisempaa tunnelmaa. Kuten asiaan kuuluu, ovat soittimet vahvassa roolissa ja instrumentaali-ilotulituskin saa oman osansa. Yhtye on todistanut luomiskykynsä oman musiikkilajinsa taitajana. Tätä lisää kiitos, ja omia lauluja.

3.12.2014 / Lassi

Julkaisutiedot: Lars Edberg & Daybreak Rangers – I can see a world (Aikamedia, 2014)

About The Author