Levyarvostelu: Kiitoksemme – Eija Merilän lauluja

KiitoksemmeEija Merilän jalanjäljissä kulkevan sukupolven voimin toteutettu tribuuttilevy Kiitoksemme juhlistaa suositun ja pidetyn tulkitsijan 50-vuotista taiteilijauraa. Albumille on koottu Merilän uran varrelta laulajan suosituimpiin ja muistetuimpiin kuuluvia kappaleita.

Levyn yksitoista laulua ovat muodostuneet tyyliltään erilaisten laulajien ansiosta sopivasti erilaisiksi. Myös levyn laulujen yhdistävänä tekijänä toiminut tuottaja Markus Vainiomäki on pyrkinyt löytämään jokaiseen sovitukseen jotain uutta. Ida Elinan versio kappaleesta Jos sä uskot niin on raikas ja sopivan räväkkä. Nina Åströmin tulkitsema Iltalaulu taas saa voimansa ja valloittavuutensa Åströmin lähes ainutlaatuisesta kyvystä sytyttää mikä tahansa kappale puhuttelemaan kuuntelijaa poikkeuksellisen henkilökohtaisella tavalla. Myös Hanna Savolaisen versio kappaleesta Pyhäaamu Herran temppelissä toimii kevyempänä sovituksena hyvin. Levyn vauhdikkaimpiin kuuluvassa kappaleessa Tahdon nähdä kirkkauden lauluryhmä Esengo vie laulua määrätietoisesti eteenpäin yhtyeen nimen alkuperäiskielelle uskollisesti iloisella rytmikkyydellä.

Mieleenpainuvin kappale

Levyn mieleenpainuvimpana kappaleena esiin nousee Liisa Moliisin tulkinta kappaleesta Tulen halki. Kappaleen puhuttelevaan sanoitukseen yhdistetty Moliisin vavahduttavan värisyttävä tulkinta on lähes pysäyttävä. Herkällä, mutta silti vahvalla, rauhallisella ja koskettavalla laulutyylillä laulavan Moliisin tekemisessä ja läsnäolossa on jotakin samankaltaista kuin levyn kokeneimpiin laulajiin kuuluvalla Nina Åströmillä ja levyn innoittajana toimineella Eija Merilällä.

Yhteenveto

Kiitoksemme on tutun suomenkielisen gospelmusiikin ystäville erinomainen valinta. Eija Merilän tunnetuiksi tekemät laulut kuuluvat ohittamattomasti viime vuosituhannen viimeisten vuosikymmenten muistetuimpiin kappaleisiin. Kokonaisuus on mukavan monipuolinen ja tuttujen kappaleiden vuoksi erittäin helposti lähestyttävä. Levyn selkäranka on tuottaja Vainiomäen kädenjälki, joka on tunnistettavissa jollain tavalla jokaisen kappaleen takaa. Laulajat onnistuvat tulkinnoissa pääsääntöisesti hyvin, joskin joidenkin kappaleiden osalta olisin ehkä vaihtanut esittäjiä päittäin.

11.12.2015 / Lassi

Julkaisutiedot: Kiitoksemme – Eija Merilän lauluja (Aikamedia, 2015)

About The Author