Levyarvostelu: Juhani – mä lähtisin

Levyarvostelu: Juhani – mä lähtisin

Juhani Tikkasen esikoisalbumi mä lähtisin ilmestyi viime vuoden lopulla Maata Näkyvissä -festivaaleilla. Yhdeksän kappaleen omakustanteella mielenkiintoiset ja oivaltavat sanoitukset heräävät henkiin kekseliäästi muuntautuvien sovitusten kautta, joita voisi kai hyvällä omalla tunnolla kuvailla lähestymistavaltaan jopa taiteellisiksi. Napakan levyn voimavaroja ovat eittämättä aitous ja rohkeus, joiden merkitys vain korostuu kuuntelukertojen määrän kasvaessa.

Juhanin suurin vahvuus on eläväisen persoonallinen, jopa uniikki tulkintatapa, joka hurmaa ennen kaikkea suoraan sydämen kivuista ja rakkauden ilmapiiristä kumpuavalla aitoudellaan. Sopivan yksinkertaisen puoliakustisesti sovitetut kappaleet nostavat tarinankertomisessa sen tärkeimmän, eli ajatukset hyvin esille. Tuntuu siltä, että Juhani tekee juuri niin kuin hyvältä tuntuu, välittämättä odotuksista tai siitä mihin pyritään usein pääsemään, tai mihin nyt vaan on totuttu. Ihailtavaa rohkeutta ja mielikuvituksellisuutta nuorella miehellä riittää.

Sanoituksissa Juhani yllättää perin pohjin. Tällaista sanojen ja mielikuvien yhteen kietoutuvaa rajattomuutta en muista suomalaisessa kristillisessä musiikissa usein kuulleeni. Ihmisen ja Jumalan ainutlaatuinen ja henkilökohtainen suhde on keskiössä. Vuoroin esillä ovat toisaalta Luojan suuruus ja toisaalta ihmiselämän kivut. Levyltä nousevat esiin erityisesti kappaleet Viihdyttäjä virkistävän erilaisena lauluna ja myös Miika & Minna vauhdikkaampana rakkauslauluna. Väreissä on myös selkeä rohkaisevalla sanomallaan ja varsin tarttuvalla kerrollaan.

Mieleenpainuvin kappale

Kappale kolme Laula Luojallesi laulu kasvaa jousiosioineen kiehtovasti. Kappale kuvastaa hyvin levyn isoa linjaa, eli sitä, mikä on rivien välissä ja kaiken taustalla. Myös kaiken huipentava falsettolaulu saa kylmät väreet aikaan.

Sä tiiät kuinka syvät on ne vedet, joissa uin, etkä tahdo sinne kastautua.

Yhteenveto

Laulaja-lauluntekijä Juhani nousee kertaheitolla tarinoita kertovan ja elämänkokemuksista ammentavan kristillisen musiikin eturiviin. Minimalistisiin elementteihin tukeutuva, tämä on tarpeeksi, tämä on hyvä -ajatus, on kantava voima joka kokoaa kaiken. Lauluja on uskallettu jättää hyvällä syyllä myös lyhyemmiksi, mikä taas korostaa ytimekkään sanoman roolia erinomaisesti. Myös yhdeksän kappaleen kokonaismäärä ja maltillinen kokonaispituus 32 ja puoli minuuttia tukevat samaa ajatusta. Kaikkiaan varsin virkistävän erilainen ja pala kerrallaan aukeava levy on erittäin suositeltava kuuntelukokemus.

1.5.2017 / Lassi

Julkaisutiedot: Juhani – mä lähtisin (Juhani, 2016)

lassi

lassi

Lassi Rosala on LupausNetin perustaja ja ylläpitäjä.
lassi

Viimeisimmät artikkelit, lassi (Katso kaikki)

About The Author

lassi

Lassi Rosala on LupausNetin perustaja ja ylläpitäjä.

Tapahtumat

kesä
28
ke
all-day Jippu @ Järvenpää, Blueskirkko
Jippu @ Järvenpää, Blueskirkko
kesä 28 all-day
Jippu @ Järvenpää, Blueskirkko | Järvenpää | Suomi
 
all-day Tommi Kalenius @ Uusikaupunki, Iltatori
Tommi Kalenius @ Uusikaupunki, Iltatori
kesä 28 all-day
 
kesä
30
pe
all-day Evankeliumijuhla @ Helsinki, jäähalli ym.
Evankeliumijuhla @ Helsinki, jäähalli ym.
kesä 30 – heinä 2 all-day
https://www.evankeliumijuhla.fi/
all-day Ida Bois @ Tampere, Vapaakirkon kesäjuhlat
Ida Bois @ Tampere, Vapaakirkon kesäjuhlat
kesä 30 – heinä 1 all-day
 
all-day kls. @ Helsinki, Evankeliumijuhla
kls. @ Helsinki, Evankeliumijuhla
kesä 30 all-day
 

Share This