Levyarvostelu: Juha Tapio – Sinun vuorosi loistaa

JuhaTapio_SinunVuorosiLoistaaJuha Tapion kymmenes albumi Sinun vuorosi loistaa julkaistiin lokakuun 9. päivä. Kymmenen kappaletta sisältävä albumi on lauluntekijän omien sanojen mukaan hänen henkilökohtaisin levynsä. Sinun vuorosi loistaa uppoaa varmasti Juha Tapion herkkien ja koskettavien albumien ystäviin, mutta sanoitusten ja omaperäisyyden osalta musiikki alkaa olla jo moneen kertaan kuultua.

Juha Tapio laulaa jälleen kerran rakkaudesta ja elämästä. Laulujen nimet, kuten Jotain niin oikeaa, Älä lähde vielä pois ja Mä löysin sut antavat nopeasti käsityksen siitä, mitä on luvassa. Mitään kovin syvällistä ja uutta sanailua ei lauluista kuitenkaan ole oikeastaan yhtä poikkeusta lukuun ottamatta löydettävissä.

Avauskappale Eläköön on energinen ja kunnianhimoinen veto ja toimii avauskappaleena mainiolla tavalla. Jotain niin oikeaa taas kuulostaa vahvasti Juha Tapiolta. Laulu tekee kuitenkin poikkeuksen ja on ensimmäinen kerta, kun lauluntekijän levyllä kuullaan jonkun muun kuin hänen itsensä sanoittama kappale. Radiosoitossa viihtyvä Sinun vuorosi loistaa antaa voimaa ja rohkeutta jokaiseen sydämeen. Avauskappaleiden jälkeen kyyti alkaakin olla kylmempää. Paras ja kypsynein materiaali on sijoitettu oikeaoppisesti levyn alkuun. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

Mieleenpainuvin kappale

Rakastettu on ehdottomasti tämän levyn poikkeus. Johanna Kurkelan kanssa laulettu kappale on käsittämättömän hieno. Laulaja-lauluntekijä on omalla vahvuusalueellaan ja elementissään vahvan tarinan tulkitsijana. Juha Tapio on onnistunut sanoittamaan ja rakentamaan laulun puhuttelevaksi tarinaksi, jossa omien voimiensa varaan laskenut mies kokee herätyksen. Alä pelkää, olet rakastettu alusta loppuun saakka. Tässä on jotenkin niin vahvasti sellaista samankaltaista Jumalan kaikkivaltiuden tunnustamista, kuten aikoinaan Juha Tapion läpimurtoalbumin Mitä silmät ei nää hienoimmassa laulussa Haaveilija. Erinomaisia molemmat.

Älä pelkää, älä pelkää, sinä et pääse putoamaan. Rakastettu on oikea nimesi ja tulee nimenäsi olemaan.

Yhteenveto

Juha Tapion valloittava ääni ja levyltä huokuva välittäminen ja aitous ovat jotakin, mikä kovin monen artistin kohdalla jää kerta toisensa jälkeen uupumaan. Sanat jäävät mieleen ja melodiat ovat sopivan yksinkertaisia. Konserteissa innostuneita kanssalaulajia varmasti jälleen riittää. Kyllähän tätä levyä kuuntelee, mutta se syvällisempi sanoma jää puuttumaan. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

28.10.2015 / Lassi

Julkaisutiedot: Juha Tapio – Sinun vuorosi loistaa (Kaiku Recordings, 2015)

About The Author