Levyarvostelu: Johanna Emilia – 253 kaunista päivää

JohannaEmilia_253_kaunista_paivaaJohanna Emilian debyyttialbumi 253 kaunista päivää rakentuu folk-henkisen musiikin rytmien varaan. Jyväskylästä lähtöisin olevan kokoonpanon ensituotos on kokonaisuutena kieltämättä laadukas, mutta sanoman osalta levyn anti jää varsin kevyeksi.

Taidokkaat sovitukset ja suhteellisen yksinkertaiset, mutta tarttuvat melodiat maalaavat Johanna Emilian musiikkia. Levyn tunnelma on kauniin intiimi ja laulut yhdistyvät tunnelmaltaan toisiinsa erinomaisesti. Laulajan kirkas ja puhdas ääni on omiaan kertomaan kappaleiden pääasiassa rakkauden ja elämän pienien hetkien ympärille rakentuvia tarinoita.

Laulaja Johanna Annalan ääni on oikeutetusti nostettu tarinankertojana pääosaan. Virheetön ja puhtaasti soiva ääni on miellyttävä ja aito. Levyllä on käytetty runsaasti erilaisia soittimia, minkä ansiosta tasaisesti eteneviin kappaleisiin on saatu mukavasti elävyyttä.

Mieleenpainuvin kappale

Avauskappale Laulu tuulesta on itse asiassa käsittämättömän hieno kappale alusta loppuun saakka. Vaikka soitto ja laulu tuntuvat jatkuvan ikuisuuden samankaltaisena, on kappaleen koostumus kertakaikkiaan fantastisessa tasapainossa.

Yhteenveto

Johanna Emilian musiikki on laadukkaasti tuotettua ja kestää mainiosti vertailun sekulaarimusiikin tuotoksiin. Lupaavan loisteliaan alun jälkeen kappaleet alkavat toistaa itseään satunnaisia poikkeuksia lukuunottamatta. Tämä ei Johanna Emilian tapauksessa ole kuitenkaan huono asia, sillä musiikin virta vie vastustamattomasti eteenpäin ja pienet erot alkavat selvitä kuulijalle levyä yhä uudelleen kuunneltaessa.

Vaikka musiikillinen kokonaisuus on viimeiseen saakka hiottu, ei levy sanoitusten ja sisällön osalta kuitenkaan kanna. Laulut ovat hengelliseltä sisällöltään valitettavan onttoja. Ytimen ymmärtäminen jätetään rohkeasti kuuntelijan omien lähtökohtien ja arvojen varaan. Tässä valossa arvioituna levy ei onnistu vakuuttamaan.

11.8.2014 / Lassi

Julkaisutiedot: Johanna Emilia – 253 kaunista päivää (Medusa Production Oy, 2014)

About The Author