Levyarvostelu: Immanuel – Kilosanomaa

Keravalta lähtöisin olevan Immanuelin esikoinen Kilosanomaa julkaistiin marraskuussa 2012. Avoimesti uskostaan, kokemuksistaan ja kehittyneen yhteiskunnan ongelmista sanaileva Immanuel on lyhyessä ajassa raivannut tiensä vakuuttavan painokkaasti suomalaisen kristillisen hiphopin etulinjaan. Yksiselitteisellä nimellä varustetun yhtyeen debyyttialbumi Kilosanomaa on laadukkaasti toteutettu levy, joka puhuttelee syvältä ja vaatii perinteisempään tykitykseen turtuneelta kuulijalta avaraa mieltä ja avointa korvaa.

Kappaleella Vastarintaliike laajemman kuulijakunnan tietoisuuteen ponnahtanut Immanuel ruotii välillä raa’ankin realistisesti ja avoimesti niin kristinuskon ydinasioita kuin arkisempiakin aiheita. Herrasmiehet Roisi ja Mikaveli jakavat ajatuksiaan maan ja taivaan väliltä vilkkaasti ja sulassa sovussa. Veljet eroavat tyylillisesti toisistaan juuri sopivasti. Loistavaa tukea kaksikolle antavat monelle tutut Jage, Daikini sekä GodFM:n Rossi. Taustoja levylle on ammennettu Anno Domini beats -kollektiivin tuotannosta.

Usko Jeesukseen ja armahtavaan iankaikkiseen rakkauteen vaikuttaa jokaisen laulun taustalla. Omat karvaatkin kokemukset paistavat läpi lopputuloksen rakentuessa ystävysten yhteispelinä pala palalta valmiimmaksi. Kristillisiin arvoihin pohjautuvan elämän pohdinta on toteutettu musiikkityylille uskollisesti ja ilosanoma on onnistuttu avaamaan tuoreella ja puhuttelevalla tavalla. Yhtyeen nimikään ei jätä mitään arvailujen varaan, nyt on tosi kyseessä.

Mieleenpainuvin kappale

Albumin kappale kaksi, Vastarintaliike feat Angela Meklin on loistava osoitus yhtyeen kyvyistä. Laajaa huomiota osakseen saanut kappale kerää uskon kannalta olennaiset asiat omin sanoin yhteen ja taustakin on sopivan tarttuva. Uusi sukupolvi tarvitsee esikuvia, uskovien yhteyttä ja näkyvyyttä. Immanuel kertoo sen näin: ”Kaikki mitä tehään hänelle on näyttävää”.

Yhteenveto

Kilosanomaa on aito ja helposti lähestyttävä levy. Asenteista ja elämänkatsomuksesta syntyvä musiikki vaatii rohkean asenteellista tulkintaa ja siinä yhtye onnistuu likimain täydellisesti.  Sanoitusten arkinen läheisyys ja toisaalta iankaikkinen ulottuvuus osuvat hyvin yhteen. Osa uudelle sukupolvelle suunnatun albumin ilmaisuista ei välttämättä jokaiselle aukea, ja kielikuvat vaativat avoimuutta. Rentoon ulkoasuun puettu väkevä sana takaa sujuvan vauhdin alusta loppuun saakka.

19.4.2013 / Lassi

Tämä pysäytti

Jopa käsittämättömän liikehdinnän aikaansaanut Immanuel-Imboys -yhteisö herättää kiinnostuksen. Yhteisön voima on vahva, mutta onko luottamus viimeisellä hetkellä yhteisössä ja kavereissa vai Jeesuksessa?

Julkaisutiedot: Immanuel, Kilosanomaa (Soundbite, 2012)

About The Author