Levyarvostelu: Ida Bois – Tarinoita meistä kaikista

ida_bois_tarinoita.Muusikkoperheessä kasvanut ja viisivuotiaasta lähtien musiikin kanssa tiiviisti tekemisissä ollut Ida Bois julkaisi toukokuussa kolmannen levynsä Tarinoita meistä kaikista.

Albumin kappaleet säveltänyt ja sanoittanut Bois laulaa, kertoo ja todistaa levyllä omien kokemustensa ja ajatustensa kautta elävästä elämästä, uskosta ja suhteesta Jumalaan. Ida Boisin uusin albumi kuvastaa moniulotteisesti laulaja-lauluntekijän kehittymistä itsevarmaksi ja koskettavaksi tulkitsijaksi, jonka persoonallinen ja vivahteikas ääni sointuu tällä levyllä edellisiä kirkkaampana ja kokeneempana.

Albumin kappaleet vaihtelevat toteutukseltaan laidasta laitaan. Nopeasta ja energisestä popista siirrytään sulavasti rauhallisempiin ja laulajalle enemmän tilaa antaviin kappaleisiin, ja päinvastoin. Levyn avausraita Nukkuva maa on kelpo esimerkki sopivan energisestä sovituksesta, joka saa Idan äänen parhaat puolet esiin etenkin kertosäkeistön edetessä. Ensimmäisenä kappaleena vahvasti mieleenpainuva ja tarttuva laulu oli myös levyn ensimmäinen single. Albumin taustoissa ei turhia hienostella vaan toteutus on sovitettu sopivan perinteisellä ja maltillisella tyylillä hyödyntäen pianon ja sähkökitaran luomaa tunnelmaa. Tarttuvia säkeitä kyllä löytyy ja laulut jäävät poikkeuksetta mukavasti ajatuksiin soimaan.

Mieleenpainuvin kappale

Uusi tie on ehdottomasti kuluvan vuoden mieleenpainuvimpia kappaleita. Neljäntenä kappaleena soiva, Miriam-yhtyeen ja Pro Fiden laulusolistinakin viihtyvän Ossi Mäki-Reinin kanssa laulettu duetto rakentuu loppua kohden kerrassaan tasapainoisesti. Laulajien äänet sointuvat herkästi yhteen ja ovat laulun sanoituksen kanssa yhtenäisen aidossa epävarmuudessa. Kerrassaan loistava kappale.

Yhteenveto

Herkällä ja aidolla tunnelmallaan Tarinoita meistä kaikista kuuluu tämän vuoden parhaisiin julkaisuihin. Laulaja-lauluntekijänä vakuuttavasti kunnostautuva Bois ei häpeä tuoda uskoaan, kokemuksiaan ja ajatuksiaan esille sanoituksissa. Sanoma välittyy jokaisessa kappaleessa henkilökohtaisena ja aidon rohkaisevana. Boisin tapa laulaa on sävykkään persoonallinen ja laulut eroavat toisistaan juuri erinomaisen riittävästi. Levy tarjoaa kuulijalle kiehtovaa pohdintaa sekä uskon- että arkielämän mutkikkaista ja välillä niin kovin vaikeiksi nousevista aiheista ja kohtaamisista.

27.6.2013 / Lassi

Tämä pysäytti

Kesken kaiken yllätyin. Ei liikaa ole aitoja kaksinlauluja suomi-gospelissa lähiaikoina kuultu. Uusi tie sai ajatukseni pysähtymään.

Julkaisutiedot: Ida Bois, Tarinoita meistä kaikista (Aikamedia, 2013)

About The Author