Levyarvostelu: Henry Hedman – Rakkaus pohjaton

Levyarvostelu: Henry Hedman – Rakkaus pohjaton

henryhedman_rakkauspohjatonAikamedian vuoden 2016 muusikko Henry Hedman ei juuri esittelyjä kaipaa. Hengellisen romanimusiikin parissa yli neljänkymmenen vuoden ajan sooloartistina ja erilaisissa kokoonpanoissa, kuten Romanos-yhtyeessä, musisoineen Hedmanin ensiäänite ilmestyi jo vuonna 1978. Hedmanin kyky tavoittaa kuulijansa avautuu erityisen upealla tavalla tämän laulajan viime syksynä julkaistun kuudennen soololevyn kautta. Laulamisen ohella myös kielitieteilijänä ja opettajana toimivan Hedmanin tulkinta huokuu iän ja elämänkokemuksen mukanaan tuomaa varmuutta ja positiiivista rauhallisuutta.

Niin ikään monessa mukana olleen Valfrid Åkerlundin kanssa yhteistyössä toteutettu albumi ei jätä kuulijaa kylmäksi. Parhaita esimerkkejä loisteliaista sovituksista ovat musiikillista iloittelua täynnä olevat kappaleet Nyt elän onnellisna sekä levyn avaava Tukko neer – Luoksesi on kaipuuni, jossa äänessä ovat niin sulassa sovussa kuin yhdessä ja erikseenkin viulu, kitara ja koskettimet. Iloisen elävästi levyllä kuuluvat edellä mainittujen soittimien ohella myös ukulele, mandoliini ja Juhani Aaltosen puhallinsoittimet. Maininnan arvoinen kappale on myös Hedmanin äänelle hyvin sopiva vanha tuttu Käy yrttitarhasta polku, joka soi varsin väkevästi Åkerlundin ja Hedmanin yhteistyönä.

Mieleenpainuvin kappale

Levyllä kolmantena soiva Ikuinen valtias jättää pysyvimmän jäljen kuuntelijan sydämeen vaihtuvine tahtilajeineen ja vahvoine sanoituksineen. Myös romanikielen ja suomen kielen vuoropuhelu on mukavan piristävää.

Yhteenveto

Henry Hedmanin kokemus ja rauhallisuus huokuvat laulusta ja tekemisestä. Parhaimmillaan Hedman on erityisesti silloin, kun pääsee laulamaan kovaa ja korkealta. Kovia ja painavia ovat myös sanoitukset, jotka johtavat asian ytimessä ollen suoraan Raamattuun. Rakkaus pohjaton on hyvällä maulla ja klassisella tyylikkyydellä toteutettu levy, joka pienien yhteenkasvavien yksityiskohtien kautta kunnioittaa Hedmanin pitkää uraa todella ansiokkaasti.

7.2.2017 / Lassi

Julkaisutiedot:  Henry Hedman – Rakkaus pohjaton (Aikamedia, 2016)

About The Author