Levyarvostelu: Exit – Kauneutta ja kipua

Exit_KauneuttaJaKipuaSuomigospelin ikiliikkuja Exit jatkaa uusimmalla levyllään Jumalan pellon kyntämistä omalla kunnioitettavalla tavallaan. Viidennellätoista levyllään Exit tarjoaa kuuntelijalle jälleen kerran tasapainoisen ja laadukkaan kuuloisen kokonaisuuden muutamalla helmellä höystettynä.

Ikänsä puolesta Exit voisi kiertää Suomea loppuunmyytyjen konserttien merkeissä yksinkertaisesti vain vanhoja tuttua lauluja lämmitellen. Siihen itsestäänselvyyteen kaikkien kunnioittama ja sukupolvia yhdistävä instituutio ei kuitenkaan lankea. Päinvastoin, pitkä ura ei ole yhtyeelle rasite tai tekosyy jäädä lepäämään. Uutta musiikkia tuntuu edelleen syntyvän lähes joka vuosi. Edes niin monen hienon yhtyeen kohtaloksi koituneet muutokset jäsenistössä eivät tunnu tätä tarinaa hidastavan.

Exit ammentaa laulujen aiheet yhä uudestaan ja uudestaan evankeliumin ehtymättömästä ja ajattomasta sanomasta. Levyn avausraita Sinä olet sinä kertoo Luojan luomasta ainutlaatuisesta ihmeestä jokaisen ihmisen kohdalla. Kirkkaat soundit, hyvä tarttuva melodia ja sopivan reipas rytmi rakentavat hienon kappaleen. Nimikappale Kauneutta ja kipua taas kuvailee Jumalan tahtoa elämässään etsivän ihmisen nöyrää rukousta Kaikkivaltiaan puoleen.

Mieleenpainuvin kappale

Miellyttävän rauhallinen Rautalankaa on tarinankerronnaltaan ja tunnelmaltaan levyn ehdoton helmi. Kappale, joka vetää vastustamattomasti mukaansa, ja jossa kultaa on hiekan seassa.

Yhteenveto

Uusiutumiskyvyllään alati hämmästyttävä yhtye käyttää tälläkin albumilla jo aiemmin menestyksekkäiksi osoittautuneita tavaramerkkejään hyväksi. Albumi albumilta sopivasti uudistuvaa materiaalia tuntuu syntyvän laulunkirjoittajien kynistä ehtymättömällä tavalla. Kauneutta ja kipua on täynnä yhtyeelle ominaista turvallisen tuttua hyvän mielen gospelia. Sanomasta tinkimättä.

28.12.2015 / Lassi

Julkaisutiedot: Exit – Kauneutta ja kipua (Jiffel Music Group, 2015)

About The Author