Levyarvostelu: Dissonanssi – Naarmuuntunut levy

dissonanssi-naarmuuntunut_levyPohjois-Savon Pieksämäeltä ääntään korottava poikabändi Dissonanssi julkaisi napakasti nimetyn debyyttialbuminsa heinäkuussa 2012. Vuonna 2004 perustetun yhtyeen ensimmäinen pitkäsoitto sai syntymässä nimekseen Naarmuuntunut levy. Vuoden 2009 SM-gospelissa toiseksi sijoittunut yhtye kuvaa musiikkiaan vahvalla sanomalla ryyditetyksi groovaavaksi ja funkahtavaksi pop/rockiksi. Ja toden totta, Naarmuuntunut levy on todellakin kaikkea tätä ja aavistuksen verran enemmänkin.

Muutama vuosi sitten ilmestyneen Palat Paikoilleen -ep:n ansiosta itselleen innostunutta kuulijakuntaa vakiinnuttaneen Dissonanssin ensimmäinen täyspitkä on piristävä kuuntelukokemus. Mukava rytmikkyys ja groove kannattelee kokonaisuutta levyn edetessä ja jokaisen kappaleen taustalla hehkuva itsevarmuus heijastaa yhtyeen antautuneisuutta oivallisesti. Ja mikä tärkeintä, kristillinen sanoma on luvatusti esillä.

Kaiken kaikkiaan rohkeitakin ratkaisuja ja persoonallista lähestymistapaa tukee perinteinen ja sopivan rosoinen toteutus. Levyä kuunnellessa voi aistia yhtyeen imeneen vaikutteita kokeneempaan suomi-gospel -kaartiin kuuluvilta yhtyeiltä, kuten Pro Fidelta, Egoeimilta, Bass’n helenilta ja Habakukilta. Mikä parasta, yhtye on onnistunut pääsääntöisesti omaksumaan nimenomaan mainittujen yhtyeiden onnistuneimpia puolia.

Mieleenpainuvin kappale

Naarmuuntuneen levyn mieleenpainuvimman kappaleen valitseminen oli erityisen vaikeaa. Tästä syystä maininnan saa tällä kertaa poikkeuksellisesti kaksi vahvaa kokonaisuutta. Levyn avausraita, Ota ja käytä, on likimain täydellinen avauskappale, jossa räväkkä ja selkeä sointi saa kumppanikseen sanoman, joka selventää mainiosti kristityn ihmisen elämän johtolangan. Toisena kappaleena levyltä löytyvä Kautta kärsimysten ansaitsee myös maininnan, sillä tässä laulussa tiivistyy mielestäni Dissonanssin syvin olemus. Kappale on perinteitä kunnioittavaa suomi-gospelia. joka on onnistuneesti sovitettu nykyhetken vaatimuksiin, ja jossa yhtyeen lahjat pääsevät koko painollaan lennokkaasti esille.

Yhteenveto

Omakustanteena toteutettu Naarmuuntunut levy onnistuu välttämään pahimmat monotonisuuden karikot vaihtelevasti ja ennakkoluulottomasti sovitetuilla kappaleilla. Dissonanssin rikkaus on erityinen taito luoda suomi-gospelin taikinajuuresta jotakin melodisesti sointuvaa ja yllättävää sekä sopivasti muuttuvaa ja uusiutuvaa. Tosin selkeät kappaleet olisivat mielestäni antaneet mahdollisuuden vieläkin mielikuvituksellisempiin toteutuksiin. Joka tapauksessa Dissonanssin ensimmäinen levy on täynnä hallitun rohkeita ratkaisuja persoonallisella otteella. Lopputulosta ei ole pilattu liiallisella hiomisella. Ja vaikka vahvoja vaikutteita esi-isien musiikillisesta perinnöstä onkin havaittavissa, on yhtyeen oma soundi kuitenkin onnistuneen omaperäinen ja tuore.

6.11.2012 / Lassi

Tämä pysäytti

Parhaimmillaan Dissonanssi nousee debyyttialbumillaan poikkeukselliseen liitoon. Yhtye muistuttaa monella osa-alueella suomi-gospelin aliarvostettua helmeä, Habakukia.

About The Author