Levyarvostelu: Arttu Laitinen – Lupaus

ArttuLaitinen_LupausLaulaja-lauluntekijä Arttu Laitinen tarkastelee osuvasti nimetyn debyyttialbuminsa laulujen kautta Jumalan lupausta, toivoa ja armoa monesta eri näkökulmasta. Nöyrällä asenteella ja rehellisen elämänmakuisella otteella toteutettu albumi koskettaa aitoudellaan.

Laitisen arka, herkkä ja aavistuksen epävarma ääni soi laadukkaasti tuotetun musiikin solistina aidosti. Laulujen sanat ovat rehellistä rukousta Taivaan Isän puoleen. Laulut kertovat Laitisen elämän vaiheista ja rankoistakin aiheista, nivoutuen yhteen sen toivon ympärille, jonka vain Jeesus voi Jumalan lupauksen mukaisesti antaa.

Arttu Laitisen ääni ei selvästikään ole pitkälle treenattu eikä lauluopinnoilla liian täydelliseksi viritetty. Tämä lisää aidon sanoman ohella kuulijan mahdollisuutta päästä sisälle laulujen tarinoihin sekä iankaikkisen ja ainutlaatuisen ilosanoman totuuteen. Paikoitellen Laitisella on haasteita pysytellä rytmin tasolla, mikä aiheuttaa hienoisen epämääräisyyden kokemuksen. Toisaalta epävarmuutena purkautuva herkkyys luo levyn lauluihin juuri sen viimeisen silauksen.

Mieleenpainuvin kappale

Mieleenpainuvimpana kappaleena levyltä nousee esiin kappale Suljettu maa. Laulun sanat pureutuvat syvälle sieluun yksiselitteisen musiikin maalatessa sanomalle väkevää taustaa. Laulun sanomaa ja merkitystä voi tulkita monelta eri kannalta, mutta päällimmäisenä kertosäkeestä jää mieleen vertauskuva suljetusta maasta ja suljetusta sydämestä, joiden vankeina jokainen meistä tässä elämässä taivaltaa ennen vapahtajan löytämistä. Kovan ulkokuoren ja elämän kolhujen kyynistämien ajatusten ja muurien takaa löytyy tarve ja kaipaus löytää vapauteen.

Yhteenveto

Arttu Laitinen ja tuottajana toiminut Anton Laurila ovat saaneet kokonaisuuden toimimaan mukavan yhtenäisesti. Laulut ammentavat sisältöään Laitisen omiin elämänkokemuksiin peilautuvasta Jumalan armosta ja toivosta, minkä ansiosta levy on aitoudessaan erittäin koskettava ja pysäyttävä. Laulut herättävät ajatuksia ja nostavat mieleen oman elämän kamppailut ja rukoukset. Albumi on erinomainen välikappale myös evankeliointitarkoituksiin.

21.10.2014 / Lassi

Julkaisutiedot: Arttu Laitinen – Lupaus (Päivä Osakeyhtiö, 2014)

About The Author