Levyarvostelu: Pro Fide – Live (Encore-painos)

Suomen Raamattuopiston toiminnan keskeltä jo vuonna 1966 alkunsa saanut legendaarinen Pro Fide laittoi vanhan live-levynsä uusiin kuoriin ja väänsi juhlavuoden kunniaksi tuhdin cd-dvd -paketin lisämateriaaleineen. Kyseessä on siis Pro Fiden uudelleen masteroitu versio yhtyeen Helsingin Tuomiokirkon kryptassa sekä Suomen Raamattuopistolla nauhoitetusta ja kuvatusta live-levystä sekä videosta. Lopputuloksena on hieno, moniulotteisen nostalginen, ja ennen kaikkea muistoja herättävä kuunteluhetki 45-vuotiaan Pro Fiden klassikoiden parissa.

Levyn soundit ovat, kuten todettua, jo nostalgisen 90-lukulaisia. Sovitukset ovat ytimekkäitä ja live-esitys erittäin onnistunut. Sooloja on piristävän paljon ja soitto sekä laulu kulkevat tahdikkaasti yhdessä. Tekemisen varmuus on kunnioitettavaa. Levyn kaikki 78 minuuttia on tarkkaan ja harkiten käytetty. Sointukulut noudattelevat klassisia ja paikoin kuluneitakin rokkikulkuja. Niiden ympärille on kuitenkin saatu rakennettua tarttuvaa ja koskettavaa musiikkia, joka kestää myös aikaa.

Lienee sanomattakin selvää, että Pro Fide on lukemattomilla levyillään ja konserteillaan vaikuttanut merkittävästi suomalaisen kristillisen musiikkikulttuurin kehittymiseen. Yhtyeen esimerkillinen ja pitkäjänteinen toiminta on vuosi toisensa jälkeen rohkaissut uusia artisteja valitsemaan sekulaaripolkuja kapeamman evankeliumin tien.

Dvd:ltä löytyvä konsertti on täyttä Jumalan ilosanomaa. Välipuheenvuorot ovat evankelioivia ja selkeitä, soittajat tilanteen tasalla ja yleisökin mukavasti mukana. Hieman jäi kuitenkin harmittamaan samea kuvanlaatu ja 4:3-kuvasuhde. Tämä tietysti kuvastaa hyvin aikaa, mutta tarjoaa toisaalta nykyisissä mediatoistimissa hieman vaisun katselukokemuksen. Lisämateriaaleilta olisin odottanut hieman enemmän. Esim. video jostakin tuoreimman levyn biisistä olisi ollut mukava lisä ja hyvä vertailukohta 15 vuoden takaiseen tekemiseen.

Mieleenpainuvin kappale

Mua Jeesus kutsuu on lyhyt ja ytimekäs kuvaus kristityn elämän ydinasioista. Jeesus kutsuu ja entinen elämä jää taakse. Kirkkaana mielessä on kotiinpääsy: ”en käänny tieltään milloinkaan”. Niin selkeä ja yksinkertaisuudessaan niin koskettava. Ja totta kai Leevi Helon mainio urkusoolo kruununa.

Yhteenveto

Pro Fiden Live (Encore-painos) on mainio levy kaikille hiemankin suomigospelista pitäville ja etenkin sen menneisyydestä kiinnostuneille. Varsinkin hieman varttuneemmissa kuulijoissa musiikki sytyttää ja synnyttää paljon tuntemuksia ja muistoja. Kaikkiaan levyn kuunteleminen on uudistava ja rohkaiseva kokemus. Evankeliumin sanoma on Pro Fiden tapaan sanoituksissa läsnä konkreettisesti. Yhtyeen ja yleisön innostunut läsnäolo kruunaa kuuntelu- ja katselukokemuksen. Erityismaininnan ansaitsee encore-painoksen silmiä hivelevä kansimateriaali.

27.2.2012 / Lassi

Tämä pysäytti

Vuodet vaihtuvat, mutta evankeliumin sanoma elää. Pro Fidella on homma hallussa.

About The Author