Levyarvostelu: Nina Åström – Avoin taivas

NinaAstrom_AvoinTaivasNina Åström yllätti ja julkaisi toukokuussa Aikamedian toimesta levyllisen Hilja Aaltosen sanoituksiin perustuvia lauluja. Urallaan pääosin englannin- ja ruotsinkielisen pop-folk -musiikin parissa viihtynyt laulaja todistaa viimeistään tällä levyllä osaavansa laulaa myös suomenkielellä. Avoin taivas – Lauluja Hilja Aaltosen sydämeltä on onnistunut ja tasapainoinen kokonaisuus, joka avaa Hilja Aaltosen koskettavia, Raamatun totuuteen vahvasti kiinnittyviä, tekstejä jälleen uuden sukupolven kuultavaksi.

Hilja Aaltosen ajatusten pohjalta muotoutuneiden kappaleiden sanat ovat kiinni Jeesuksen Golgatan ristintyössä ja veren voimassa. Laulujen väkevä sanoma koskettaa kuulijaa kuuntelukerrasta toiseen. Iankaikkiseen, muuttumattomaan armoon ja anteeksiantamukseen tukeutuva teksti luo yhteyttä Jumalaan. Vuosien varrella Hilja Aaltoselle ja hänen teksteillensä niin ominaiseksi muodostunut herätyksen sateiden kaipuu on väkevästi läsnä. Kappaleiden sävellyksistä, yhtä lukuunottamatta, sekä sanoitusten sovittamisesta vastaa monessa mukana ollut ja erityisesti runojen säveltäjänä tutuksi tullut Hannu Huhtala.

Åströmin, joka myös Suomen vuoden 2000 euroviisuedustajana muistetaan, aito ja kokemuksesta rikastunut ääni on omiaan tulkitsemaan herkästi sovitettuja kappaleita. Ulosanti on kauttaaltaan tyylipuhdasta ja onnistunutta niin laulajan kuin soittajienkin osalta. Valittu tunnelma säilyy ja siirtyy levyllä herpaantumatta kappaleesta toiseen.

Mieleenpainuvin kappale

Levyn kirkkaaksi suosikiksi nousee kappale kaksi: Anna sade, Jumala. Herätyksen sateita anova kappale on valtava pianovetoinen ylistyslaulu, jonka herkkyydessä voi aistia Jumalan läsnäolon, ja joka todella johdattaa kuulijan ylistämään Kaikkivaltiasta. Kappale vakiinnuttanee asemansa suomalaisen kirkkokansan sydämissä, kuten Hilja Aaltosen koskettavimmat laulut, Sinä kaipaatko täyteyttä etunenässä, ovat jo vuosikymmenien ajan tehneet.

Yhteenveto

Avoin taivas – Lauluja Hilja Aaltosen sydämeltä on mainio levy. Levyltä löytyy niin kevyttä ja hieman rytmikkämpää musiikkia kuin kauniita ja rauhallisempia kitara- ja pianoballadejakin. Kappaleiden sanoituksista on aistittavissa se uskon, toivon ja rakkauden sanoma, jonka tuntemiseen Hilja Aaltonen on oman elämänsä esimerkillä meitä suomalaisia johdattanut. Laulujen sovitukset ovat toimivia ja mikä parasta, monipuolisia, toisistaan sopivasti poikkeavia, ja Åströmille hyvin soveltuvia. Toisaalta joidenkin kappaleiden osalta ehkä liiankin kevyeen musiikkiin taipuvaisia ja Evankeliumin väkevään sanomaan yhdistettynä hieman pinnalliseksi jääviä.

20.8.2012 / Lassi

Tämä pysäytti

Alkuasetelma itsensä kevyen musiikin parissa tunnetuksi tehneen Åströmin ja Hilja Aaltosen hartaiden sanoitusten yhdistämisessä vaikutti haastavalta. Lopputulos osoitti kuitenkin, että osaavien muusikoiden käsissä kokonaisuus voi muotoutua odotukset ylittäväksi onnistumiseksi.

About The Author