Levyarvostelu: Mustarastas – Murretut värit

Mustarastas julkaisi viime syksynä viiden vuoden levytystauon jälkeen viimein uuden täyspitkän albumin. Yhtyeen musiikki ammentaa vahvasti suomalaisesta kansanmusiikista, mutta myös perinteisen irlantilaisen kansanmusiikin makuja on havaittavissa. Murretut värit on vuonna 1994 perustetun yhtyeen yhdeksäs albumi.

Levy sisältää 10 kappaleen verran kaunista ja rauhallista, perinteille uskollista musiikkia. Kokonaisuus on laadukkaasti tuotettua ja tasapainoista musiikkia alusta loppuun saakka. Viiden vuoden levytystauko on tehnyt yhtyeelle hyvää.

Levyn kappaleet soljuvat poikkeuksetta kauniisti ja puhtaasti eteenpäin. Nais- ja miesäänten vuorolaulanta kuljettaa kappaleita väsymättä huipuista matalikkoihin ja päinvastoin. Musiikki soljuu mustarastaan instrumenteista kuin mandoliinin kieli keväisessä virrassa. Sanoitusten maan- ja taivaanläheisyys on paikoin jopa täydellisen tyhjentävää. Päävastuun sanoituksista kantava ilmiömäinen sananiekka Kari Haapala ei kielikuvissa juuri Eino Leinolle häviä. Tämän levyn pariin on pakko palata uudestaan.

Yhteenveto

Toden totta, Murretut värit on Mustarastasta parhaimmillaan. Ja itse asiassa, albumi on yksi mieleenpainuvimmista levyistä, joita olen vähään aikaan kuullut. Murretut värit on levy, joka kulkeutuu levysoittimeen yhä uudestaan ja uudestaan.

4.5.2011 / Lassi

Tämä pysäytti

”Lajitoveri” UPS voittaa taistelun energisyydessä ja innossa, mutta Mustarastas kääntää taistelun niukaksi voitoksi tasapainoisella ja laadukkaalla toteutuksella, joka koskettaa ja rauhoittaa sielua.

About The Author